obljetnicesjećanje

FOTO: Obilježena 32. obljetnica pada Kupresa u kojemu je živote ostavilo 160 branitelja

Prije točno 32. godine, dogodio se jedan od najvećih poraza Hrvata koji su nakon sedam dana krvave borbe i 160 poginulih branitelja – izgubili bitku za Kupres.

 

Hrvatske su snage sa oko 2500 vojnika, nadzirale Kupreška vrata i cestu Kupreška vrata – Bugojno. S neprijateljske strane, sudjelovalo je 6.000 vojnika, 3-4 topničke i minobacačke divizije, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo.

U sklopu obilježavanja spomena na travanj 1992. Crveni križ općine Kupres u suradnji sa Domom zdravlja Kupres i zavodom za transfuziju Županijske bolnice fra Mihovil Sučić Livno organizirali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji su se uz brojne darovatelje ovaj put pridružili i maturanti i učenici Srednje škole Kupres te se prikupilo oko 50 doza krvi.

 

Središnji program obilježavanja travanjskih događanja na Kupresu započeo je jutros oko 5 sati kada je skupina članova Atletskog kluba “Puls” iz Tomislavgrada te udruga ” Heroji ne umiru” Županije Središnje Bosne i Sisačko-moslavačke županije istrčala memorijalnu utrku od Tomislavgrada do Kupresa uz posjet spomen obilježjima koji se nalaze na prometnici prema Kupresu s ciljem u 10:20h pred središnjem spomen obilježjem “Zahvalnost” u Kupresu. Svjedočili smo njihovoj hrabrosti i volji da tako odaju počast našim braniteljima, a sve s pjesmom i osmjehom na usnama. Podržali su ih općina Kupres i Tomislavgrad, Uprava za pitanja branitelja Hercegbosanske županije i Federalno ministarstvo branitelja.

Program obilježavanja 32. obljetnice nastavljen je u Kupreškom polju u 9h kada su predstavnici grada Vukovara kao i obitelji poginulih vukovarskih sinova otkrile spomen ploču s ispisanim imenima svakog od njih koji je časno branio Domovinu na Kupresu ugradivši svoje živote za slobodu. – Molitvu odrješenja i blagoslov spomen ploče izrekao je naš župnik don Tomo Mlakić.

Potom, na platou ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u parku uslijedilo je polaganje vijenaca te su upaljene svijeće, a vijence su položili: Općina Kupres i Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – HVO-a HRHB, zatim zajedno sa delegacijom Hercegbosanske županije na čelu s Predsjednikom Vlade i Skupštine Ivanom Vukadinom te Jozom Ćosićem – Marinko Čavara – dopredsjedatelj zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i voditelj ureda za branitelje pri HNS-u, izaslanstva iz Republike Hrvatske- predvođena izaslanikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, gospodin Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Ministarstvo obrane i oružanih snaga BiH, koje je predvodio bojnik Pero Gilja.

U prepunoj crkvi Sv. Obitelji služena je Sv. misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu kao i za sve poginule kroz minula vremena. Svojim pjevanjem misu su uveličala dva župna zbora- veliki i mali Župe Kupres pod ravnanjem gđe. Brankice Radić.

Naša crkva bila je premala za sve branitelje, njihove obitelji i prijatelje koji su došli odati počast poginulima u Domovinskom ratu.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio naš kupreški župnik don Tomo Mlakić i zahvalio onima koji su danas stigli na Kupres od Vukovara do Dubrovnika, a i onima sa cijelog područja Herceg Bosne. Uz to je kazao da oni koji su znali gdje je Kupres u travnju 1992., znaju to i danas. Misno slavlje je predslavio don Josip Galić i u nadahnutoj propovijedi istaknuo – ” kako je važno ostati ovdje i boriti se, a ne ići u „Berlin“ kako bi tamo izgubili svoju vjeru, a s druge strane naši stari ovdje su je očuvali 500 godina” – čak i za vrijeme turskog zuluma. Ovih dana posebno se prisjećamo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje slobode hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni, a  učinjeno je premalo na ostanku i opstanku na ovim prostorima.

Cijelu Sv. Misu poslušajte ovdje:

 

Propovijed možete poslušati ovdje:

 

Nakon Sv. mise župnik don Tomo izmolio je opijelo pored spomen križa za sve poginule kroz povijest i u Domovinskom ratu.

Braniteljsko druženje je ove godine upriličeno u restoranu Ognjišta u sklopu ŠRC Adria ski.

Hrvatski branitelji se tradicionalno, 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpske agresije 1992.

Bitka za Kupres predstavlja i jednu od najtežih bitaka u Domovinskom ratu te uz Vukovar i Posavinu možda i najbolniji poraz hrvatskih snaga na početku rata. Srećom, pred kraj rata hrvatske su snage vratile NAŠ Kupres pod kontrolu HVO-a.

Svim poginulim braniteljima neka je vječna slava i hvala!

Objava je KUPREŠKOG RADIJA, gdje možete vidjeti i više fotografija!

www.tomislavnews.com