TG Zanimljivosti

FOTO: POČELA 10. Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija „Ponor Kovači – Izvor Ričine 2019.“ u Tomislavgradu

copyright@tomislavnews.com

Speleološko društvo “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada organizira 10. Međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačku ekspedicija „Ponor Kovači – Izvor Ričine 2019.“ koja je započela sinoć (petak, 23. kolovoza, 2019.) , a završit će 30. kolovoza o ove godine. Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Sinoć, prvog dana ove jubilarne, desete Međunarodne ekspedicije u 19,00 sati   prikazan je  Speleološki film, a nakon toga je promovirana knjiga grupe autora istraživača “Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje”.

Nakon toga je u Galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu upriličena izložba fotografija “Speleolozi -astronauti u zemlji”.

Suorganizatori 10. Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije su Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad – Zagreb,  BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini, te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

U okviru  ekspedicije namjera organizatora je nastaviti istraživanja ogromnog podzemnog sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine, a u slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta nastavili bi istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Za sudionike  Ekspedicije urađene su posebne, promidžbene majice, te drugi promidžbeni materijal.

Smještaj ekspedicijskog kampa ove godine kao i prethodnih bit će u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru.

Sretno speleolozima-istraživačima i neka im je sretna jubilarna ,10. Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija „Ponor Kovači – Izvor Ričine 2019.“ !

www.tomislavnews.com/ Foto: S.R.