TG Zanimljivosti

FOTO: Posjetili smo mali zemaljski raj obitelji Matešković na zapadnoj strani Bobare

Prolazite li ili vozite na pravci Tomislavgrad – Posušje ili Posušje – Tomislavgrad ne možete ne primijetiti u novom naselju Bobara-zapad na broj jedan, dakle n a početku naselja 2-3 km? udaljeno od središta grada, prekrasno uređenu kuću i okućnicu, dvorište i malo šire od dvorišta.

Imanje je to obitelji Matešković, a danas smo ih posjetili i uvjerili se da nam se nije “samo učinilo” kako je pravi mali zemaljski raj, nego da to uistinu jest, teško je riječima opisati svu tu ljepotu: šaroliko cvijeće, ukrasne grmove, živu ogradu, pa sve vrste povrća u vrtu (a jagodne rodile!), a sve “pod konac” urađeno i uređeno.
“Moje su škare i sav posao oko živice, grmova, drveća, a supruga se brine o cvijeću i vrtu”, govori nam Ivica Matešković, bivši branitelj, dragovoljac i veteran domovinskog rata, s preko 40 godina rada u kabelskoj industriji (Tomislavgrad i Široki Brijeg),sada umirovljenik, ali ne miruje, uvijek je u poslu, u pokretu.

Ovako uređen vrt gospođe Mire Matešković posebno izdvajamo, jer je Mira – Brišnička!

“Za imati ovakvo dvorište treba uistinu mnogo vremena, truda, ali i ljubavi za prirodu i dodao bih neskromno – osjećaja za ljepotu, za estetiku, a ja uživam u radu oko drveća, po okućnici, dvorištu, a vidite sad i malo šire, uredio sam mali parkić preko puta na zemljištu u vlasništvu općine koje je bilo zapušteno ,a ja to ne mogu gledati nego uredim kao da je moje”, govori nam Ivica i pokazuje uređeno zemljište preko puta njegova dvorišta. Dodaje, kako rado priskoči i susjedima urediti grmove, drveće, amo ” ne dam svoje škare u tuđe ruke” , smije se Ivica i podsjeća na istinitu anegdotu koja se odavno priča po duvanjskom kraju.
U neka davna vremena dođe siromašniji susjed kod kuma i moli ga da mu pozajmi konja i plug da uzore svoju njivu. “A ne, ne dam ja svoga konja ni plug u tuđe ruke, a rado ću ti ja sam uzorati njivu, samo ne dam ni plug ni konja. Kasnije se ta priča prenijela na gastarbajtera koji susjedu nije dao taćku (kolica), jer ju je kupio u Njemačkoj, da u njoj prigoni malter jer je “izlivo ploču” na kući. “Taćku ti ne dan, skupo je to za tvojih ruku, a evo ja ću ti u njoj “prigonit” malter, samo u tuđe ruke ne dam taćku!”


Ivica je, inače, uz to što uzgaja i uređuje drveće, živicu, cvijeće… sklon i lijepoj priči, zapisivanju običaja, anegdota i šala, a objavio je  15 priča, zapisa na našem portalu,  koji su imali velikog odjeka među čitateljima.
A mi smo danas uistinu uživali u malom zemaljskom raju na Bobari, pa za razliku od teksta koji smo nedavno objavili s istočne strane Bobare, a koji je bio foto kritika neuređenog naselja, posebice kad pada kiša, ovo danas je ljepota, milina, uzor za ugleda kako treba urediti kuću, okućnicu, vrt, dvorište i malo okolo.
Ovako kako rade Mateškovići i slike će vam dočarati tu ljepotu, čaroliju, više od ikakvih riječi!
POGLEDAJTE!

www.tomislavnews.com/Lj.Đikić/ Foto: Jablan