KolumneTG Zanimljivosti

FOTO PRIGODNICA: Kratka priča o starom, a malom spomen- križu i malom pokojniku na groblju “Karaula” u Tomislavgradu

Godinama svi oni koji dolaze na gradsko groblje “Karaula” u Tomislavgradu, vjerojatno su primijetili maleni, kameni križ, s desne strane od glavnog ulaza na groblje, između ulaza i kapelice.


Maleni grob i masovniji maleni spomenik-križ, na kojemu se netko pomoli, upali svijeću, ali samo u prigodi kao što su Svisveti ili Dušni dan i kada je misa na groblju-blagoslov polja. Budući da se slova teško raspoznaju malo tko se trudi doznati čiji je ovo gropčić među više starih grobova i starih spomenika na Karauli, inače bogatom arheološkom nalazištu, ali to nije tema ove naše prigodne pričice.
Naime, pozornijim gledanjem (i to onih dobroga vida očnog) na natpis na križu čita se, na njemačkom jeziku HIER RUHT (ovdje počiva) Stanislaus Švaljuc (1879.- 1880.). Dakle, radi se o sasvim malenom dječaku, oko godinu dana je imao kada je preminuo, a prije 143 godine.


I ove godine na Svisveti, kao i svih prošlih godina (a obično to čine članovi Frame TG koji upali svijeće na grobovima na kojima nitko na upali svijeće) netko je upalio dvije svijeće na ovaj gropčić.
A nas uistinu zanima zna li netko od naših čitatelja, posebice pitamo arheologe, nešto više od ovoga što smo mi napisali i što se okom vidi? Je li netko ranije o ovome pisao, križ snimao?
Bilo bi nam drago da se netko takav javi, pa čekamo?!

ANĐELE DRAGI, I DALJE SPOKOJNO SPAVAJ U KRILU BOŽJEM, U TOPLOJ ZEMLJI DUVANJSKOJ!

www.tomislavnews.com/LJ.