TG Kultura/Zabava

FOTO: SINOĆ je u “Mjesecu hrvatske knjige” održana tradicionalna Književna večer “Kraljevstvo riječi” u kraljevskom gradu Tomislavgradu

U organizaciji Kulturno-informativnog centra-Gradske knjižnice Tomislavgrad i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, u Gradskoj galerija održana tradicionalna Književna večer, osma po redu, znakovitog naziva “Kraljevstvo riječi”, a u povodu “Mjeseca hrvatske knjige”
U lijepom galerijskom ozračju ljubitelji lijepe riječi, a takvih je u Tomislavgradu uvijek bilo, svoje pjesme i priče čitali su autori iz Hercegovine i Hrvatske: Stanko Krnjić, Ante Nadomir Tadić, Ivan Sivrić, Mate Grbavac, Bruno Majić, Ivan Baković, Mijo Tokić, Tomislav Majić, Iva Bagarić, Ivana Ćurić, Ljuba Đikić i Ilija Smiljanić.
Voditelj večeri i predstavljač pjesnika bio je Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Svaku pjesmu, priču, publika je nagradila toplim pljeskom.
Uistinu, malo je i većih gradova, mjesta gdje se na književnim večerima, a takvih je tijekom godine godinama mnogo u Tomislavgradu, da ljubitelji pisane riječi dođu pozdravite pjesnike i čuti njihovu poeziju, pripovijetke. Tako je bilo i sinoć, a gosti, neki i prvi put u Tomislavgradu, nisu krili svoje oduševljenje organizacijom i ugodnim ozračjem na blagdanu pisane riječi u “Mjesecu hrvatske knjige”.
Na književnoj večeri, a tradicija je to duga 50 godina, dodijeljene su i nagrade najčitateljima Gradske knjižnice. Ove godine čitatelji koji su tijekom godine pročitali najveći broj knjiga iz Gradske knjižnice su Filip  Parlain i Miše Prljević.

Najčitatelj Miše Prljević iz Brišnika

Čestitamo im i pozivamo sve one koji vole čitati i imaju vremena za taj korisni hobi da čitaju knjige iz knjižnica, ništa ih ne košta, a vrijeme uz knjigu je dobro i ugodno iskorišteno.
Pokrovitelji književne večeri “Kraljevstvo riječi” u Tomislavgradu i ove godine bili su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ i Općina Tomislavgrad.

Nakon književne večeri gosti i njihovi domaćini uputili su se na Ravanjsko polje, na poznatu Farmu “Smiljanić”, čiji je vlasnik pjesnik, ali i uspješni gospodarstvenik Ilija Smiljanić, u konobu gdje je Smiljanić počastio goste čuvenim duvanjskim specijalitetima: ušćipcima, ovčjim sirom, ovčjom varenikom, polama i , naravno, po duvanjski-pečenom janjetinom! I vinom, jer bilo je Martinje, a pjesnici i vino oduvijek su se ljubili, pa i sinoć do kasno u noć, na Božjoj širini i milini, nadahnuću za neke nove romantične pjesme.

Prošla noć u konobi “Smiljanić” na Ravanjskom polju: noć zvjezdana, mirišu ušćipci, pole, sir, ovčja varenika, pečena janjetina, vino – nema bolje inspiracije za pjesnike! 

www.tomislavnews.com/Foto: I.Z. i S.