TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

FOTO: Stare staje, kuće na Vran planini, još uvijek čuvaju tragove života, pastirske priče i legende

Topli vikendi u rujnu, a kada kiša ne pada, dušu su dali za planinarenje po Vranu, po šetnju šumarcima, slušati šumove vjetra u modrim, visokim šumama Modruše,  uživati na Blidinju, zagledani u bistru vodu jezera, kušati već dozrele šumske plodove…

Na Blidinju, u podnožju Vrana i Čvrsnice mnogo je lijepih, novosagrađenih vikendica, ali i pravih kuća, vila. No mudrost je i ljepota radoznalom oku “nabasati”  na planini na stare kuće, stada ovaca, staje u kojima još ima života, štoviše vrijednih domaćica i pravoga gastronomskog blaga, samo treba to otkriti.

A one na kojima su reze davno spuštene i brave zarđale, čuvaju najljepše pastirske tajne, još ne otkrivene, legenda o velikim ljubavima, kakve smo nekada davno slušali od sestara Boras koje su negdje na Svinjači imale kuću, staju i veliko stado ovaca. Možda su one bile posljednje pastirice na tom dijelu raja nebeskog i čuvarice narodne predaje o vilama, vucima i hajducima. Prije četrdesetak godina zabilježili smo njihove priče.

Naš prof. Ivan Delać danas je na Vranu svojim objektivom snimio nekoliko zanimljivih fotografija, a namirio se i sirom iz mišine i ovčjom varenikom za duge zimske dane.

www.tomislavnews.com/Foto: Ivan Delać