TG Zanimljivosti

FOTO: Što danas za ručak? Predlažemo rašćiku sa suhim mesom, pripremite “obiteljsku i susjedsku rašćikijadu” u svome domu, u Tomislavgradu!

Rašćika je dobra i dostupna u svako godišnje doba, a ako je niste stavili u duboko, jako dobra, ustvari najbolja je, najukusnija, kada je mraz oprlji, pa nestane onoga gorkastog okusa. Ali dobra je i iz hladnjaka.


Rašćika je ove godine, kao i obično, uistinu dobro rodila u duvanjskom kraju, a ona je kraljica zdrave hrane  i kraljica zimske prehrane, obiluje svim mogućim ljudskom organizmu potrebnih vitaminima i mineralima, a može se pripremiti na mnogo načina, o specijalitetu japraku smo nedavno pisali, a danas za ručak predlažemo rašćiku sa suhim mesom.

Ova jesen je topla pa rašićika još nije spremljena u duboko, ima je u gotovo svakom duvanjskom vrtu ili bašči. Dakle, odete u vrt ili bašču, uberete listove rašćike, malo ih pregledate, potopite u hladnu vodu i ubacite malo soli da vidite ima li slučajno koja mušica, priperete, izrežete na listiće ili onako iz šake narežete, stavite u hladnu vodu i kuhate kako bi izišao gorkasti okus. Kratko vrije, a zatim izvadite i ocijedite. Ako je jako mlada ili volite ovaj gorkasti okus, ne morate je cijediti.

U drugoj posudi, već je prokuhalo suho meso, najbolje svinjska rebra, ali mogu i kobasice, slanina, mogu i sve vrste svježeg mesa, ali suho je najbolje, ono rašćiku ”slomi”. Nakon što ste prokuhali i meso i rašćiku,
u sljedeću posudu stavite žlicu masti ili ulja, a kad se zagrije, možete napraviti zapršku od brašna i crvene mljevene paprike, iako je bolja laganija varijanta, bez zaprške. Rašćiku i meso, neki vole u to staviti i koji iskrižani krumpir, stavljate u posudu, dobro je staviti i na kockice izrezane mrkve, palo propirjate, nalijte vodu da sve to pokrije i neka prokuha. Kad prokuha, smanjite vatru i lagano kuhajte sat do sat i pol, ili probajte kad je gotovo i meso. Nemojte da se ”skaši”, bolja je malo življa. Kad je kuhano, probajte je li slano, pa ako nije, posolite. Ne solite prije, jer suho meso je dovoljno slano, pa da ne presolite.
Jede se toplo, a o ukusima, kad je rašćika u pitanju, ne raspravlja se, jer ovo jelo je rajsko, a zdravo da zdravije ne može biti, ne zove se bez razloga rašćika – kraljica povrća!

Ovo neodoljivo jelo grijeh je kuhati samo za jednu ili dvije osobe, najmanje za pet, ako ih nemate doma, ima u susjedstvu, pa pripremite “obiteljsku i susjedsku rašćikijadu” u svome domu, servirajte na stol, kao što je to jučer pripremila  vrijedna duvanjska domaćica i vrsna kuharica Đula K.

Ne parite oči na ovom bogatom stolu, ovo je fotografija, nego počnite pripremati ručak, vrijeme je!

www.tomislavnews.com/ Jedan od nekoliko recepata duvanjskih jela, a iz knjige “Burek bez mesa”