TG Kultura/Zabava

FOTO : U ZAGREBU OTVORENA IZLOŽBA “PONOSNO HRVATSKU NOŠNJU NOSIM”

U četvrtak, 7. lipnja svečano je otvorena izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini ‘Stećak’. 

Otvaranje je započelo zvukom dvojnica u izvedbi etnologa Marka Brkljačića te plesovima i pjesmom Posavine u izvedbi HKUD -a Željezničar pod umjetničkim vodstvom Katarine Horvatović Medarić. Pozdravnim govorom prisutnima su se obratili rukovoditeljica Odjela za kulturu mr.sc. Snježana Jurišić, ravnatelj Matice prof. Mijo Marić, o. Zvonko Martić iz BiH i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koja je ujedno i otvorila izložbu.

Otvorenju izložbe nazočili su i doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanici Općine Tomislavgrad potom predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović i pomoćnik za pitanja branitelja i zajedničke poslove Ivica Šarac, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tajnik Skupštine Zdravko Skočibušić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavnici gradskog Ureda za demografiju, predstavnici ZAFAZ-a, Zvonko Djidic, član Uprave Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, pripadnici Turopoljskog banderija Plemenite općine Turopolje, predstavnici Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu kulturne baštine, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu), dr. sc. Tvrtko Zebec, voditelj Međunarodne smotre folklora, predstavnici Instituta za etnologiju i vodstvo Međunarodne smotre folklora, predstavnici KUD-ova, Crkve i ostali prijatelji.


Rukovoditeljica Odjela za kulturu mr.sc. Snježana Jurišić istakla je kako izložba ima dva cilja, predstaviti zagrebačkoj publici i široj hrvatskoj javnosti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koji se organizira petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini. Najavljujući program koji će se održati od 2. do 7. srpnja u Tomislavgradu, izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim pridonosi i osvješćivanju javnosti o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH.

Organizator Izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH je Udruga Stećak a suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Izbor se održava pod visokim pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.


Jurišić dodaje kako ovime upućujemo javnost u na značenje i ulogu hrvatskog tradicijskog ruha kao važnog elementa kulturnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih manjinskih zajednica u europskim zemljama i kod Hrvata u BiH. 
Autor izloženih fotografija je sarajevski umjetnički fotograf Jasmin Fazlagić, a nastale su tijekom održavanja proteklih revija u Tomislavgradu.
Izložba je otvorena u prostoru Hrvatske matice iseljenika i bit će otvorena za posjetitelje do 22. srpnja, kada i završava 52. Međunarodna smotra folklora.

www.tomislavnews.com / Općina Tomislavgrad