TG GospodarstvoTG Zanimljivosti

FOTO: Učenici SSŠ Tomislavgrad-poljoprivredne struke danas su posjetili najstariji vinograd u duvanjskom kraju-u Mokronogama

Danas, po lijepom i sunčanom vremenu na pri kraju rujna, učenici poljoprivredne struke SSŠ u Tomislavgradu, s profesoricom Ružicom Bagarić posjetili najstariji vinograd u duvanjskom kraju, onaj u Mokronogama, vlasnika Marka Bakovića – Kosalja.

O Kosalju i njegovom vinogradu pisali smo često, a sada samo podsjećamo da je Baković, povratnik iz Švicarske gdje je zaradio mirovinu, sada već davne 1999. godine posadio vinovu lozu na imanju u rodnom selu Mokronogama, u Tomislavgradu. Mnogi su ga s podsmijehom gledali ne vjerujući da loza može uspijevati na 900 m.n.v.

Kosalj je bio uporan i trud i upornost mu se isplatila. Već godinama uzgaja više sorti vinove loze od koje proizvodi vrhunska vina, a koja osvajaju zlatne  medalje po svjetskim vinskim sajmovima.

Ovogodišnju berba u Kosaljevom vinogradu još nije bila, pa je znatiželjnim učenicima, ali i profesorici, vodeći ih kroz rodni vinograd potanko objašnjavao sve o uzgoju loze i proizvodnji vina, odgovarajući na svako pitanje učenika, možda i budućih vinogradara, jer s dvadesetak vinograda duvanjski kraj se može nazvati i vinskim krajem.

Ovako se vinograd-grožđe štiti od ptica

Nakon što su učenici dobili odgovore na sva pitanja, vinogradar Marko Baković – Kosalj im je darovao po bocu svog vrhunskog vina, dodajuću u šali, da ne piju dok ne dođu doma.

Ovo je bila prava praktična nastava, a profesorici Bagarić čestitamo što sve češće svoje učenike dovodi na praksu kod duvanjskim gospodarstvenika, poljoprivrednih proizvođača, jer teorija je jedno, a praksa drugo-ali važna!

www.tomislavnews.com