vjera

FOTO/VIDEO: DANAS se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca – Stepinčevo

U Hrvatskoj se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca, odnosno Stepinčevo. Posebno svečano bit će u njegovom rodnom mjestu i mjestu u kojem je preminuo na današnji dan 1960. u Krašiću.

U crkvi ima mnogo važnih predmeta, poput oltara koji je nastao 1998., kada je papa Ivan Pavao II proglasio Alojzija Stepinca blaženim. U crkvi se nalazi i relikvija prvog stupnja, odnosno dio malog prsta desne ruke, kako bi vjernici mogli doći i moliti za zagovor blaženog Alojzija Stepinca pred Gospodinom. Drveni križić koji se nalazi u oltaru bio je uz Stepinca dok je bio u zatvoru u Lepoglavi. U crkvi se nalazi i gaza sa Stepinčevom krvi, u Krašiću je bio bolestan i dolazili su ga obilaziti liječnici.

Stepinčevo na osobit način slave župe u kojima se čuvaju moći ovog hrvatskog blaženika i mučenika ili su bile mjesto u koje je budući svetac dolazio moliti, poput Župa svete Ane na Gornjoj Vežici, Svetog Mihovila arkanđela u Jelenju, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci i trsatskog svetišta.

Posebnim duhovnim programom, misama i molitva Stepinčevo se obilježava u njegovom rodnom mjestu-Krašiću. Devetodnevnom pripremom, od 1. do 9. veljače vjernici župe Presvetog Trojstva u Krašiću pripremaju se za Stepinčevo 2024. Devetnica su bile duhovna priprema za proslavu Stepinčeva, ali i zahvala dragom Bogu za dar života blaženog Alojzija Stepinca.

Svaki dan priprave u župnoj crkvi Presvetog Trojstva slavila  se sveta misa u 18 sati, a prethodila joj je  pobožnost – Križni put s Isusom i bl. Alojzijem Stepincem na otvorenom ispod župne crkve na prostoru križnog puta. Danas, na  Stepinčevo slavit će se tri euharistijska slavlja. Prva sveta misa bit će ujutro u 8 sati, a predslavit će upravitelj Župe Krašić – vlč. Ivan Vučak. Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 predslavit će mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru u zajedništvu s biskupima i mnogobrojnim svećenicima, dok će propovijedati mons. dr. Juraj Batelja, prelat Njegove Svetosti i postulator bl. Alojzija Stepinca.

Sinoć, na Misu uočnicu u Krašiću stigli su brojni hodočasnici, među kojima je  bilo mnogo Duvanjki i Duvnjaka pa su nam poslali ovaj ova dva videa sa svete mise mise, želeći svima Božji blagoslov.

 

BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC MOLI ZA NAS!

www.tomislavnews.com/Video i foto: Gordana Vučur