TG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO: Svatovi iz Kazaginca došli traktorom po mladenku u Tomislavgrad, a punica brža od trakora!

U prošlu subotu u gradu-Tomislavgradu i duvanjskom selu Kazagincu, kod Buškog jezera, bila je svadba, vjenčali su se Marija Baković i Ivan Renić – Ćuto.

Ako ste pomislili vjenčanje kao i brojna druga vjenčanju u duvanjskom kraju, pa ipak je ovo malo neobičnije. Samo kratka povijest svadbi u duvanjskom kraju: u neka davna vremena po mladenku su svatovi išli pješice, pa kasnije na konjima, pa na gvozdenim i gumenim kolima koje su vukli konji, poslije je bili svatovi i na kamionima, a onda, u drugoj polovici prošloga stoljeća svatovi su, uglavnom, u autima, iznimno za mladence i kumove limuzina.

U nekoliko prošlih godina u duvanjskom kraju zabilježen je dolazak po mladenku helikopterom, a bilo je dolazaka po mladenku i svečano uređenim i okićenim kamionom, pa šleperom, ali se ne sjećamo da je bio dolazak po mladenku traktorom!

A upravo je mladoženja Ivan Renić sa svojim svatovima prošle subote došao po mladenku Mariju Baković u Tomislavgrad, pred kuću nedaleko od Tvornice kabela.

A u traktoru desetak mladića, sve ljepši od ljepšega, a svi razvili zastave i pjesmu, ma tko bi im odlio.

A mladenka ljepotica, il’ je viša il’ je lipša rekli bi Duvnjaci. I popela se mladenka na traktor, do nje mladoženja i pravac na vjenčanje u crkvu!

Mladenci su se vjenčali u duvanjskoj ljepotici-Spomen bazilici, a pri izlasku iz crkve dočekao ih je špalir prijatelja i prijateljica pjesmom, ružama i upaljenim bakljama, prekrasna slika…

I svatovi su krenuli prema Kazagincu, do mladoženjine kuće, ali u vozilima!

Posebna je bila i jabuka kićenica, koju, po starom običaju mladenke prebacuju preko mladoženjine kuće kad je svatovi dovedu-dovezu. A mladenki su izradile susjede poveliku kićenicu, a mladenka ju izvadila iz ćilimašice i lako je bacila na kuću, uz oduševljenje svatova.

A priča kruži da se novopečene punica Josipa kladila kako će brže od traktora trčeći stići do Kazaginca, a nitko nije smio prihvati opkladu, jer je Josipa, dugogodišnja članica AK “Puls” iz Tomislavgrada, najbrža Duvanjka na duge, čak i planinske staze. Prije desetak dana pobijedila je u utrci “Hajdučki trail”, od Tomislavgrada do vrha planine Tušnice i stekla titulu “Harambašica 2021.”

Novopečena punica, najbrža Duvanjka, s titulom “Harambašice 21.”

A priča se da se svatovi do danas, treći dan nisu razišli, da buškoblatskim krajem još odjekuju tambure!

Blagoslovljeno i sretno Mariji i Ivanu, u zdravlju i ljubavi poživjeli dugo, dugo, dugo…!

www.tomislavnews.com/Foto: obiteljski album