HrvatskaTG Kultura/ZabavaTG Sport

FOTO ZANIMLJIVOSTI: Biokovskim kamenim stazama hodili su članovi PD “Orlova stina”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kad spomenete Brela obično odmah pomislite na ljeto, more i kupanje. Druga je polovica veljače, za kupanje je rano, no idealno je za planinarenje ovim dijelom Biokova.

Peteročlana ekipa PD Orlove stine odlučila se za šetnju ovim dijelom prekrasnoga Biokova, a pokazat će se kasnije i još jedna ekipa Duvnjaka, većim dijelom zaposlenika Prodexa, koje smo sreli ispod planinarskoga skloništa Pakline (850 m n.v.), gdje smo se svi uputili, mi sa sjevera, oni s juga, i slučajno sreli.
Odakle se polazi na ovu dionicu?
Kad prođete Gornja Brela (ovdje smo se na kraju kružne ture i spustili), imate prvi odvojak makadamske ceste lijevo i njime se vozite nekoliko stotina metara solidnim makadamskim putom. Tu smo ostavili vozilo i krenuli preko preko Nevistine stine – Šuplje stine – Pakline – Vidikovac.
Prema legendi djevojka iz Zagore se zaljubila u mladića iz Primorja. Majka nije bila zadovoljna njenim izborom, a nije ju uspjela odgovoriti od udaje, proklela ju je riječima: „Dabogda se okamenila, kad more ugledala“.
U prekrasnom skloništu Pakline smo se kratko odmorili, okrijepili, uživali u modrini Makarske rivijere, naravno višestruko fotografirali i krenuli nazad, kružnom turom kroz Sokolove staje (selo koje ja napušteno a odiše redom i skladom), prema Pirovcu i crkvi sv. Nikole koja potječe iz 13. stoljeća. Tu smo sreli i djevojke iz Sviba koje su se, nakon zajedničkoga fotografiranja i kolača koje su nam ponudile, krenule stazom kojom smo se mi uspeli. Odavde smo se uputili nazad prema Gornjim Brelima a Ante se i sam vratio ovim putem do vozila.
Šetnja je ovo koju preporučamo svima, jer nije pretjerano teška, a stalno ćete uživati u prirodi i pogledu (8,2 km i trajanje od 3,5 sati).
PREKRASNE FOTOGRAFIJE POGLEDJATE OVDJE!
www.tomislavnews.com