TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO: Neka utrka počne!

Čini mi se da je počelo ranije i žešće nego ikad. Već za Svetu Katu sve pršti i šljašti od dekoracija koje bi trebale označiti početak opuštenosti i shopingomanije.
Svi su već na Fejsu i Instagramu objavili svoj adventski vijenac uz prigodno slovo kako je počela priprava za Božić te da čista srca trebamo dočekati malenog Krista i bla,bla,bla…a u biti prvom adventskom svijećom smo označili da velika “Božićna utrka” u pretjerivanju može početi.
Broj i vrste kolača bi valjalo s levela 8 podignuti na level 10 , a ne kao staromodna susjeda koja je već godinama na levelu 5 s otrcanom kombinacijom…mađarice, trostruki užitak, šubare, čupavci i šape.
Svi vi koji već nekoliko godina imate srebrene kuglice , razmislite malo, one su aut, a zlatne su opet in.
Pored standardnih figurica za jaslice ne bi bilo loše da nabavite i onog zubatog Orašara koji se ne znam kako i opere Čajkovskog doselio u naše krajeve i postao dio tradicije.
Onaj dekorativni ananas koji sa sredine stola motri da neki bezobrazni i neodgovorni čestitar ne bi načeo mezu i tako narušio estetiku stola…postao je dosadan te bi i njega valjalo zamijeniti nekim drugim južnim voćem, možda avokado i papaja.
Klasične grickalice tipa kikiriki, štapići, pereci, lješnjak i orah…postale su otrcane i svakako ih zamijenite goji bobicama, indijskim oraščićima i još nekim egzotičnim orašastim plodovima s medom i ružmarinom.
Jutros mi priča prijateljica kako je već uveliko u potrazi za poklonima “pod bor”. Djeci će, kaže, nove mobitele, a mužu pidžamu i novčanik.
“To je naš stari i dobri kršćanski običaj”- veli ona.
“Čuj to…naš stari i dobri kršćanski običaj?! Nisam znao, a eto stariji sam od tebe”- kažem joj ja.
“Raspitaj se malo, pročitaj …nije sramota ni pročitati” – reče mi ona i odjuri.
Ma što ću se raspitivati i čitati…po njenom ispada da je Josip kad je čuo da se rodio Isus sazvao sve prijatelje stolare i drvodjelje u vikendicu blizu Betlehema te da su uz narodnjake lumpovali do zore.
Da su Mariji dolazile žene carinika, pismoznanaca i farizeja te sve mahom ostavljale darove pod bor. Da su trgovci koji su prodavali robu po hramovima već tada nudili popuste do 50% .
Doduše, od tada pa do dana današnjega i naši trgovci nude velike popuste i odvajaju od svoga zalogaja i od svoje djece da bi nama Božić učinili ljepšim i sretnijim. Neka ih Svevišnji nagradi zbog njihovog odricanja.
Zato dragi moj katolički puče, trošite, nemojte se stiditi posuditi novac ako nemate, nemojte se bojati peglanja kartice i ulaska u crveno na bankovnim računu. Božić je, a i maleni Isus to od vas očekuje!

www.tomislavnews.com/Piše: Jakov Krišto