HB ZupanijaTG GospodarstvoTG Politika

MARIO MAŠIĆ, GENERALNI DIREKTOR ŠGD “HB šume” d.o. o. Kupres: Drva za ogrjev ima dovoljno, problem opskrbe domaćinstava je u političkim odlukama i distributerima

O problemu opskrbe domaćinstava ogrjevnim drvima u HBŽ jučer smo u Uredništvu Tomislavnews.com u Tomislavgradu razgovarali s : Marijom Mašićem, generalnim direktorom ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Ilijom Musićem, izvršnim direktorom za poslove financija i Ivanom Petrovićem, izvršnim direktorom za poslove šumarstva.
Kako smo jučer i najavili danas objavljujemo razgovor s njima.
Budući da našem portalu svakodnevno stižu upiti, a isto pitanje čujemo i od susjeda, prijatelja …što se ove godine događa pa se ne mogu opskrbiti drvima za ogrjev, iako su poodavno, po običaju, drva naručili, a neki i unaprijed platili?

A mi imamo obvezu prema našim čitateljima potražiti odgovor, i jesmo! Gotovo ista pitanja, za svakoga s obzirom na funkciju, malo izmijenjena, poslali smo na ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupresa, na Županijsko ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ i Službi za gospodarstvo u Općini Tomislavgrad.
Pitanje je glasilo: Poštovani, molimo Vas da odgovorite:
1. Kada i kako je nastao problem nabavke drva za ogrjev, a već ranije im je cijena u odnosu na prošlu godinu znatno uvećana?
2.  Kako je moguće da ove godine drva nema, a ranijih godina su se nabavljala bez problema?

Od županijskog ministra Bože Perića dobili smo sljedeći odgovor: Poštovani, Ministarstvo PVŠ HBŽ ne raspolaže traženim informacijama, stoga smo Vaše pitanje uputili Šumsko gospodarskom društvu Hercegbosanske šume kako bi isti odgovorili na Vaše pitanje. Srdačan pozdrav i svako dobro“,  dok iz Službe gospodarstva Općine Tomislavgrad nismo dobili odgovor.

Odgovoriti na naše pitanje odazvali su iz ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres: Mario Mašić, generalni direktor ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Ilija Musić, izvršni direktor za poslove financija i Ivan Petrović, izvršni direktor za poslove šumarstva.

Prvo naše pitanje: Hoće li žitelji HBŽ ove zime ostati bez drva za ogrjev, uputili smo direktoru Mašiću.

– Šume ima, hvala Bogu, dovoljno, a ima i drva za ogrjev i domaćinstva neće ostati bez ogrjeva, a pitanje na koje ne mogu sada odgovoriti jest kada će im drva biti isporučena, ako su ih naručili kod privatnih distributera ogrjevnog drveta. Prvi i glavni problem u isporuci ogrjevnog drveta nastao je trostrukim povećanjem zahtjeva prema ŠGD u odnosu na prošlu godinu od nabavljača, distributera ogrjevnog drveta, pa je isporuka sporija. Do povećanja potražnje došlo je zbog velikog i naglog poskupljenja drugih energenata, prije svega plina, lož ulja i peleta, pa su mnoga domaćinstva odlučila grijati se na drva. Mi i sada dnevno isporučimo u prosjeku 120 kubika ogrjevnog drveta u Tomislavgrad, ali je potražnja mnogo veća. Osim toga, privatni distributerima je bilo mnogo isplativije izvoziti drva nego ih prodavati na našem tržištu. Vijeće ministra B i H donijelo je Odluku o privremenoj, u trajanju od tri mjeseca, zabrani izvoza ogrjevnog drveta 24. lipnja, a u cilju zaštite domaćeg tržišta, potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogrjeva za sezonu koja slijedi. Po mom mišljenje Vijeće je reagiralo kasno i još s odlukom ograničenog trajanja, što nije dobra odluka, jer je trebala biti bez vremenskog ograničenja, odnosno dok se ne podmiri domaće tržište. Jer važenje odluke do 24. rujna dalo je vremena “drvarima” kalkulirati, čekati rujan kada je najavljeno ukidanje odluke, pa da opet izvoze, jer im je to mnogo isplativije-odgovor je gospodina Mašića.

Kako onda tvrdite da domaćinstva neće ostati bez drva za zimu?

-Mislim da će politika, odnosno Vijeće ministara morati ili produljiti Odluku o zabrani izvoza ili donijeti novu s duljim rokom, dakle dok postoji potreba kod domaćih kupaca. Iako vidim da je Ministarstvo već odobrilo izvoz briketa, ali se mora pronaći način, a drva ima, da naša domaćinstva budu opskrbljena. Jer ŠGD „HB šume“ je i socijalno osjetljivo, jer mi sada na prodaji ogrjevnog drveta ništa ne zarađujemo,po kubnom metru mi ogrjevno drvo prodajemo po cijeni od 87 KM, dakle nismo je povećavali, unatoč svim poskupljenjima-kaže Mašić.

Što bi Vijeća ministara B i H moglo poduzeti, koje mjere uvesti, bez zabrane izvoza drveta, pitamo financijskog stručnjaka Iliju Musića.

-Kada Federalna vlada ili Vijeće ministara želi uvesti neke mjere proces je vrlo dug, na što, sigurno, ima utjecaja trgovački i izvozni lobi. Uz produljenje do daljnjega Odluke Vijeća ministara o zabrani izvoza ogrjevnog drveta, Vlada bi mogla, bez odugovlačenja, ograničiti trgovačku maržu ili što je još lakše i učinkovitije smanjiti stopu PDV, čime bi krajnjem potrošaču cijena bila mnogo prihvatljivija. Na taj način izvoznicima ogrjevnog drveta ne bi bilo isplativo izvoziti. I takve mjere trebale bi vrijediti dok se domaće tržište ne bi podmirilo ogrjevom, odnosno dok se stanje na tržištu ne bi normaliziralo, postalo stabilnije-kaže gospodin Musić.

Ima li ova, laicima se čini “vještačka” nestašica drva za ogrjev veze s ratom u Ukrajini, pitamo gospodina Petrovića.

– Naravno da ima, ne izravno, ali zbog rata su poskupjeli i plin i lož ulje i pelet, i naravno, ljudi su se vratili tradicionalnom ogrjevu – drvima, tako da ovo pitanje o povezanosti rata u Ukrajini i poskupljenju potražnja za ogrjevnim drvetom je itekako povezano. Ova sadašnja velika potražnja za ogrjevnim drvetom u Tomislavgradu povećana je još iz jednog razloga, naime do sada su se duvanjska domaćinstva opskrbljivala ogrjevnim drvetom iz Rame, Bugojna, a sada im to nije isplativo, pa uglavnom kupuju od onih distributera s područja Tomislavgrada- odgovara gospodin Petrović.
Nismo željeli ulaziti u dublju priču što je sve uzrokovalo, recimo tako, nestašicu ogrjevnog drveta da domaćem tržištu, očito je da mnogi kalkuliraju, a budući da je B i H država takva kakva jest, neuređena, pa se godinama ne može donijeti Zakon o šumama, sve je moguće?!
Ono što ne vjerujemo jest da pored ovoliko šume u HBŽ, domaćinstva ne bi trebala zimu dočekati bez ogrjeva, zato vjerujemo odgovornom za opskrbu ogrjevnim drvetom, gospodinu Mariju Mašiću. A što nam drugo preostaje?