Svijet Politika

Mladen Naletilić Tuta oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne

Ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora, oslobođen je daljnjeg izdržavanja kazne. Naletilić je kaznu služio u Rimu

Mladen Naletilić Tuta (66), ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, koji je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora, oslobođen je daljnjeg izdržavanja kazne te ga talijanske vlasti protjeruju u Hrvatsku. Naletilić je kaznu odsluživao u Rimu, u zatvoru Rebibbia u koji je iz Haaga prebačen 2008., objavila je La Repubblica, a prenosi Jutarnji list.
Talijanske vlasti objavile su da je ‘M.N.’ oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne zbog lošeg zdravlja. Da je privremeno pušten na slobodu s izdržavanja kazne za Jutarnji je potvrdila i članica njegova odvjetničkog tima, Višnja Drenški Lasan.
Prva haaška optužnica protiv Tute podignuta je 1998., ali je izručen Haagu nakon što je 2000. došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj, u ožujku iste godine. Osuđen je 2003. zbog ratnih zločina nad Bošnjacima Mostara, te sela Sovića i Doljana kod Jablanice 1993.
24 sata/TN