Svijet Vijesti

Na Kamešnici pronašli tijelo alpinista Retelja

Na planini je u nedjelju u potragu bilo uključeno oko 200 spasitelja iz Hrvatske i iz BiH. Tijelo Edvarda Retelja locirali su oko 14.50 sati, objavili su iz HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je kako su nakon višesatnih napora u 14.50 sati pronašli tijelo alpinista Edvarda Retelja (52) koji je u subotu stradao u lavini na Kamešnici.
Njega je u nedjelju poslijepodne na planini tražilo ukupno 200 spasitelja. Bio je s još trojicom alpinista koje je u subotu oko 14 sati zatrpala lavina na planini Kamešnica. U potragu su uz hrvatske spasitelje bili uključeni i kolege iz BiH, a  napominjemo i šest pripadnika Gorske službe spašavanja Tomislavgrad.
Tijekom dana su pronašli i neke predmete alpinista koje je zatrpala lavina, među kojima su Reteljeva skija i štap. Retelj je bio pripadnik HGSS-a, iznimno iskusan alpinist, a bio je i na Himalaji.
– Radi se u desetak skupina i pretražuje se stijena preko koje su preletjeli alpinisti. Loše je vrijeme i magla, noćas je bila grmljavinska oluja, a postoji i opasnost od novih lavina – rekao je u nedjelju ujutro Prizmić.
U potragu su bili uključeni lavinski psi tragači, a spasitelji su pretraživali teren Recco sustavom, lavinskim sondama te su kopali teren. Pretraživali su podnožje visokih stijena preko kojih su preletjeli alpinisti, što je dodatna poteškoća. Jedan tim spasitelja pretraživao je s grebena Kamešnice, a glavnina iz podnožja.
Lavina koja je krenula ispod vrha planine duga je oko 1000 metara i široka oko 150 metara tako da je područje pretraživanja veliko. Lavina je alpiniste gurala oko 700 metara.
U lavini su bili zatrpani i Dalibor Filipović (32), Domagoj Laušić (28) i Toni Đogaš (27). Nakon što su ih locirali, pripadnici GSS-a su ih iskopali i prebacili u bolnice. Kako se doznaje, Domagoju Laušiću su sanirali višestruke prijelome te je u splitskoj bolnici. Tonija Đogaša su u splitsku bolnicu prebacili iz Livna gdje su mu morali obaviti drenažu pluća. Također ima nekoliko prijeloma, a očekuje se da će biti dobro. Dalibor Filipović pušten je na kućnu njegu.
24 sata/tomislavnews