TG Zanimljivosti

OBAVIJEST VOZAČIMA: PAZITE kad kroz Stipaniće vozite, jer… !!!

Obavijest svim vozačima da je i ove godine(već tradicionalno) na magistralnom putu Tomislavgrad-Livno u mjestu Stipanići otvorena legendarna ledena staza poznata u puku kao “OŠTROVICA-KIKOVICA”.
Piše i snima: JAKOV KRIŠTO

Što je Kitzbuhel u Svjetskom skijaškom kupu za spust…to su Stipanići u cestovnim vratolomijama na ledu!
Ako bi vam ovu našu ledenu dionicu opisao skijaškim rječnikom to bi otprilike bilo ovako: Vozite ravnim i laganim dijelom a onda dolazi do naglog ubrzanja, iznenada ulijećete na potpuno ledeni dio staze s dvije zahtjevne prelomnice i dvostrukom vendom (kakvu samo može smisliti Ante Kostalić-Gips), zatim zajašite na kolac i završite u slalom livadi (ako imate sreće) ili u zaštitnoj ogradi (zid) ako nemate sreće! Naravno, tada gubite priliku za drugi lauf (vožnju).
Zima je ove godine malo uranila pa smo i mi ranije otvorili sezonu.
Uz bogatu ponudu, susjedi uz ledenu dionicu ću vam potpuno besplatno ponuditi šalicu toplog čaja, dekicu preko koljena, apaurin i finu utješnu riječ (nek’ je živa glava) dok čekate Policiju, Hitnu i Vučnu službu!
Sinoć je zabilježeno i prvo slijetanje pa se mnogi nadaju da će ove godine biti srušen prošlogodišnji rekord u broju slijetanja i materijalnoj šteti (nadam se ne i ljudskim žrtvama).


Svi vi željni adrenalina-svratite!!!
Vlast je dala sve od sebe, ali tu se jednostavno nije moglo ništa učiniti. Dolazili su stručnjaci s Prometnog fakulteta, mjerkali nešto onim “tronošcima”, zabrinuti vrtili glavom i s uzdahom odlazili.
U pomoć su im stigli i stručnjaci s Fakulteta za fiziku i nakon dugih izračuna su došli do zaključka da “sila masi daje ubrzanje”!


Voda je jednostavno svojom specifičnom težinom tekla niz brdo što je mnoge iznenadilo a još kad naiđe na prepreku počinje se nakupljati i stvarati lokve, bare, jezerca…a baš tu prolazi cesta! Nismo imali sreće, tu pomoći nema!
A da bude i veće zlo, voda(bezobrazna kakva već jest) ove se godine počela lediti na -1° !
U kuloarima se počelo šuškati kako je Vlast ipak pronašla neko rješenje! Naime, prijedlog je da se ljude uz tu dionicu besplatno pošalje na tečaj za ” PRVU POMOĆ”, da im se osigura jedno “SANITETSKO VOZILO”, izgradi jedan mali “PRIHVATNI CENTAR” za stradale, da se organiziraju dežurstva kad su minusi na snazi!


Eto, dok se to ne ostvari, mjerodavni će i ove godine uložiti jednu kapitalnu investiciju na toj dionici….navodno, nabavili su nova dva znaka (❗-🏂)
Nije kriva vlast, krive su klimatske promjene. Krivi su Kinezi i Amerikanci što ne žele potpisati Pariški sporazum!

www.tomislavnews.com