HB ZupanijaTG Gospodarstvo

ODGOVOR DIREKTORA HB šume: Zahvaljujemo na Foto kritici i još više ćemo razmotriti i uzeti u obzir interese lokalne zajednice!

Jutros smo objavili ovu Foto kritiku u kojoj je bio i upit Upravi HBŠ.

Evo njihovog odgovora:

Poštovani,
prije svega zahvaljujemo vam se na profesionalnosti, s obzirom na to da ste nam se prije objave foto-kritike obratili s upitom.
Na navedenom području prije godinu dana je u šumarskom odjelu na toj površini izvršena realizacija izvedbenog projekta biotehničkih mjera.
Mjere koje su provedene, tzv “šumski red” provedene su po ZAKONU O ŠUMAMA HBŽ i PRAVILNIKOM O OBUJMU MJERA O USPOSTAVI I ODRŽAVANJU ŠUMSKOG REDA I NAČIN NJIHOVE PROVEDBE (Članak 4. Stavak 2. Granje i ovršci – promjer debljeg kraja ispod 7 cm) kao i kora četinjača moraju se složiti u gomile-gromade, tako da se deblji krajevi grana okreću unutar gomile-gromade.
Bitno za napomenuti da je u nekoliko dana nakon realizacije projekta, došlo do izmjene i dopune zakonske regulative, unutar kojeg je izmijenjena i ova praksa, a u skladu s naučnim i praktičnim saznanjima napušteno pravilo “šumskog reda” u smislu slaganja složajeva te se od tada u praksi ne radi na ovaj način, nego se ostatak granjevine ravnomjerno raspoređuje po šumskoj površini čime brže dolazi do razgradnje i obogaćivanja tla.
Interes za granjevinom u smislu biomase se u međuvremenu povećao tako da imamo uporište za vjerovati da ono što je nekad bio otpad u proizvodnom smislu će biti prodato kao biomasa
Također, obavezujemo se da ćemo kod planiranja i provođenja biotehničkih mjera na ovom lokalitetu u budućnosti, s još većom pozornošću razmotriti i uzeti u obzir interese lokalne zajednice, odgovor je Nikole Perkovića, direktora Hercegbosanskih šuma, Kupres.

www.tomislavnews.com