HBŽ Vijesti

Pčelari iz HB Županije na 9. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Bjelovaru

Proteklog vikenda na zanimljivi Sajam pčelarstva u Gudovcu-Bjelovar, u Republici Hrvatskoj, putovali su i pčelari iz Hercegbosanske županije, njih četrdesetak…

U organizaciji Udruge pčelara Hercegbosanske županije„Vrisak“ i autobusom Kovač-busa, kažu nam pčelari, putovanje je bilo ugodno, a boravak na Sajmu koristan i zanimljiv.

Deveti međunarodni pčelarski sajam, jednu od najvećih specijaliziranih priredbi u ovom dijelu Europe,  otvorio je ministar poljoprivrede u Vladi republike Hrvatske Tihomir Jakovina.

Svrha priredbe je predstavljanje pčelarske proizvodnje, meda i proizvoda od meda, aktualizacija tema vezanih uz pčelarstvo – zaštite zdravlja pčela od pčelinjih bolesti, razvoj tehnologije pčelarenja. 

Na sajmu je sudjelovalo više od 120 domaćih i pčelara iz Finske, Francuske, Austrije, Slovenije, Srbije, te BiH koji promoviraju i prodaju svoje pčelarske proizvode. 

{gallery}PcelarskiSajam{/gallery}

Sajam je bio podijeljen u tri cjeline: izložba i prodaja meda te proizvoda od meda, izložba i prodaja pčelarske opreme i edukativni dio. Stručno-edukativni dio sajma obuhvatio je teme vezane za provedbu pčelarskog programa u Austriji i Europskoj uniji, Nacionalni pčelarski program i EU, apiterapiju i ekološko pčelarenje. 

-Posjeta Sajmu nam je bila jako korisna, posebice što smo razmijenili iskustva o ovoj zanimljivoj i korisnoj djelatnosti, mnogima sada samo hobi, ali bi mogao biti i isplativa gospodarska grana. U Hrvatskoj je već problem i PDV i fiskalnih kasa kada je u pitanju prodaja meda, a to i nas uskoro čeka, pa se moramo pripremiti-priča nam o posjeti Sajmu u Bjelovaru poznati duvanjski pčelar Ćimana, dok u svojoj radionici priprema sve za prehranu pčela i dodaje kako su u veljači, na izmaku zime i na početku proljeća, pčele najslabije i najranjivije. Prerađivanjem raznih surogata one crpe svoju životnu energiju, koju treba da prenesu na svoje potomstvo. U proljeće, pčelar očekuje brz razvoj svojih pčelinjih zajednica. Mnogi pčelari ne mogu da otkriju razlog zašto je došlo do zaostajanja u razvoju pčelinjih zajednica. Razloge treba tražiti u nedovoljnoj i nedovoljno kvalitetnoj zimnici, kao i nekvalitetnoj prihrani u rano proljeće, priča nam Ćimana, a s njim zaista možete satima razgovarati o pčelama i pčelarstvu.

www.tomislavnews.com