BiH Vijesti

Nikad im dosta: OV Čitluka razmatra Odluku o vinjetama u Međugorju?!

Na trećoj sjednici OV Čitluk, održanoj 30. siječnja ove godine, pored ostaloga, usvojen je i Nacrt Odluke o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica na području turističkih naselja Međugorje, Bijakovići i Vionica. 

 

Također, određen je rok od 10 dana za dostavu eventualnih novih prijedloga i primjedbi u svezi sa navedenim Nacrtom. Općinsko vijeće općine Čitluk izradilo je Nacrt odluke o plaćanju naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica kod turističkih mjesta Međugorje, Bijakovići i Vionica, piše u službenom izvješću sa sjednice Općinskog vijeća.

Naknada bi se, prema tekstu Nacrta, plaćala za autobuse za razdoblje od sedam dana. Za manje autobuse od 9 do 14 mjesta naknada će biti 25 KM ili 13 eura, za autobus od 15 do 33 mjesta 50 KM, odnosno 26 eura i za autobuse s više od 33 mjesta 100 KM ili 51 euro, dio je iz spomenutog Nacrta u kojemu stoji i da će se potvrda za plaćenu naknadu izdavati u obliku vinjete, a Odluka bi na snagu stupa od 1. ožujka 2013. Za svako kršenje odluke na cestama oko Međugorja plaćat će se kazna od 2.700 eura. Navodi  se, također, kako će se prikupljena sredstva iskoristiti za financiranje gradnje, uređenja i rekonstrukciju lokalnih cesta i prometne infrastrukture. 

Većina medija je objavila da je Općinsko vijeće Čitluka već donijelo Odluku o uvođenju vinete. Mi smo nazvali jednog od vijećnika čitlučkog OV koji nam je kazao da je usvojen samo Nacrt odluke, te da je čitlučki načelnik predložio da se Nacrt ove odluke stavi na javnu raspravu na kojoj će se svi zainteresirani moći očitovati o njoj.

Tek nakon toga, doznajemo od istog vijećnika, Općinsko vijeće će razmatrati Prijedlog odluke o uvođenju naknade (ustvari vinjete) za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica u turističkim naseljima Međugorje i Bijakovići. O visini naknade kao i o vremenskom početku primjene znat će se više nakon što OV Čitluka donese Odluku.

Zanimljiva inicijativa, ali hoće li tko išta o ovoj inicijativi pitati brojne hodočasnike?

Ili: mogu li i druge općine u B i H uvoditi vinjete na neke svoje važne prometnice, možda obilaznice, ili prometovanje glavnom ulicom, recimo da Tomislavgrad uvede vinjete za prometovanje od Plastike do Doma zdravlja? Zvuči smiješno, ali zašto ne, pa ovako siromašan narod jedva čeka nove namete i naknade, pa i kad se radi o Međugorju, što je previše previše je!

www.tomislavnews.com