TG Gospodarstvo

Povratak u BiH : Novi đaci u Grabovici

Novim radnim mjestom u Eco -selu Grabovica Filip i Mate Šarić dobili nove prijatelje

 

PIŠE: ANTE ĆURIĆ/www.tomislavnews.com

Složene političke i oskudne financijske situacije u Bosni i Hercegovini stvarale su i još uvijek stvaraju  ambijent odlaska stanovništva iz države.  To je surova činjenica koja pogađa veći dio naše države i postavlja se pitanje: do kada će takav trend trajati? U jednome raseljenom mjestu u općini Tomislavgrad, već prije nekoliko godina osnovna škola se trebala zatvoriti. Nedovoljan broj đaka i njihov trend smanjivanja došao je do kritične točke zatvaranja školskih vrata, koja su ostala otvorena zahvaljujući lokalnom dobročinitelju  i njegovoj financijskoj potpori . 

Filip i Mate Šarić u društvu učiteljica u osnovnoj školi u Grabovici

Škola o kojoj je riječ nalazi se u selu Grabovica i ovo polugodište bogatija je za  dva đaka,  koja su se doselila iz Prve osnovne škole u Bjelovaru. Malo čudno, neobično i nerazumljivo?!. Većina odlazi ili planira odlazak, a oni su se vratili. Učiteljice u toj školi su ih srdačno dočekale, a njihove sada školske kolege i kolegice već mjesecima razgovaraju o novim učenicima i njihovim prijateljima koji stižu u školu. Toliko malo djece veselilo je novo društvo, a i sam ravnatelj škole u Prisoju  prvi dan nastave posjetio ih je i izrazio im dobrodošlicu. Učenici Mate i Filip  Šarić zadovoljni su novim prijateljima i učiteljicama, sretni su da, kao sva druga djeca nakon završetka nastave, s novim prijateljima i prijateljicama odigraju jednu nogometnu utakmicu. 

I ova kratka priča dokaz je  da nije sve tako crno, kao što se na prvi pogled čini. Obitelj Šarić vratila se u Grabovicu iz Republike Hrvatske na poziv jedne nove tvrtke iz toga mjesta. Otac ova dva učenika jedan je od novih radnika turističke destinacije  Eco-selo Grabovica.