KolumneTG Zanimljivosti

PRIGODNICA: Žao mi onih što pred Božić kupuju suvo meso u trgovini, a žao meni i mene…

Oduvijek poznata duvanjska : Kome gudin ne cikne iza Svisveti prid kućom, iz sušare ili s tavana se ne dimi do Božića, a na Očiće se snese dici mala suva pečenica, na Božić velika  pečenica i stari pršot, velika je to sirotinja i treba mu pomoći?!

Ne odnosi se ovo, naravno, na one Duvnjake kojima vjera brani jesti svinjetinu, ali zato oni suše bravetinu i govedinu.
Ne tako davno naše gastarbajtere dočekivali su pred Božić puni tavani ili sušare suvoga mesa, jer su supruge ostajale kod kuće, a bili su tu i baba, did… Danas, kada cijeli obitelji odlaze u inozemstvo, mnogi još uvijek dolaze za Božić u novu, ali praznu kuću u zavičaju ( materi i ćaći, babi, didu…već odavno izmolili pet Očinaša), a i susjedi su u sličnoj situaciji, što drugo nego u trgovinu namiriti se svim i svačim za blagdane, pa i suvim mesom, ne pita se za cijenu, a da je skupo i preskupo, to je sigurno, ne samo suvo meso: pršut, pečenica, rebra, kobasice, nego je preskupo i svježe, nikada se odojak nije moga s cijenom izjednačiti s teletinom i janjetinom, a ove godine svemu ista cijena, zašto, kako?
Danas svi postaju sve više Europljani, pred Božić i veliki broj Duvnjaka kupuje suvo meso u trgovini, baš mi ih žao, a meni nešto…ko…kako bih rekla…teško što to zbog zdravlja ne smijem više jesti, izbjegavam i gledati, inače…pa žao meni i mene, a nisam nikada bila veganka, kao ovaj jedan, tako priča kaže, što ga unuka, stigla iz tuđine, predstavi babi u jednom duvanjskom selu.
Baba se obradovala, ljubi unuku, lip joj momak, natrpala po naški pun stol hrane, i varena i pečena, zove ih da zalegnu za stol. Oni se nećkaju, zatežu, a ona ih gura prema stolu.
“Ma znam ja da ste gladni, dugo putovali, a mladost je uvik gladna, eno odojak tek ispod sača, prolazite…!”
“Ali, bako, moj dečko je vegan…”, promrmlja unuka, a nekako ne zna kako babi objasniti.
“Prolazi Vegane,  lipo ti ime, a teško ga upamtiti, šta čekaš, oladiće se odojče, a ima i kiselog kupusa i suvog mesa pun lonac!”
I tako, ima pokoji i vegan, a ostali sve manje jedu domaću hranu, domaće proizvode, kojih, na sreću, još uvijek ima, što će se vidjeti na Sajmu gospodarstva koji se svečano otvara za dva dana  u Hotelu “Tomislav”  u Tomislavgradu, prema najavi organizatora bit će tu svega i svačega, ne propustite posjetiti!
Bit će nešto i za vegane…haha
www.tomislavnews.com/Iz knjige komedija “Burek bez mesa” , autorice Ljube Đikić