TG Gospodarstvo

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ : Zašto nema poticaja poljoprivrednicima?

S obzirom na sve češće upita poljoprivrednih proizvođača o Odluci o usvajanja Programa kojim se reguliraju novčani poticaju za poljoprivrednu proizvodnju iz Proračuna HBŽ za 2019. godinu, želimo obavijestiti zainteresiranu javnost o razlozima zbog kojih ista nije donesena.

Sukladno odredbama Zakona o izvršavanju proračuna HBŽ za 2019. godinu (Narodne novine HBŽ broj 4/19.) Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  pripremilo je prijedlog Odluke o usvajanju  utroška sredstava tekućih prijenosa “Poticaj poljoprivrednoj proizvodnju” utvrđenih Proračunom HBŽ za 2019. godinu.

Dana, 5. srpnja, 2019. godine, sukladno odredbama Poslovnika o radu Vlade HBŽ (Narodne novine, broj 3/97, Ministarstvo je uputilo akt nadležnim tijelima uprave (Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo financija i  Ured za zakonodavstvo), kojim je zatražilo mišljenje na prijedlog spomenute odluke.

Od Ureda za zakonodavstvo  Ministarstvo je zaprimilo 15. srpnja, 2019. godine Mišljenje na prijedlog spomenute Odluke,

S obzirom da ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u propisanom roku od 15 dana nije zaprimilo mišljenje od Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave, dana 22. srpnja, 2019. godine, Ministarstvo je uputilo prijedlog Odluke stručnim službama Vlade HBŽ, da se predmetna Odluka uvrsti u dnevni red sjednice Vlade HBŽ radi donošenja iste.

Nakon toga, 29. srpnja, 2019. godine zaprimljeno je mišljenje Ministarstva financija koje je isti dan proslijeđeno Stručnim službama Vlade HBŽ.

Mišljenje na predmetnu Odluku od Ministarstva pravosuđa i uprave zaprimljeno je 20. rujna, 2019. godine i isti dan je proslijeđeno Stručnim službama Vlade HBŽ.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je danom slanja Prijedloga Odluke o usvajanju utroška sredstava tekućih prijenosa ” Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji” utvrđenih Proračunom HBŽ za 2019. godinu prema Stručnim službama Vlade HBŽ dana 22. srpnja, 2019. godine završilo s aktivnostima na izradi prijedloga Odluke, te nam nisu jasni razlozi odgađanja njezinog usvajanja, a posljedice neodgovornog ponašanja snose poljoprivrednici Hercegbosanske županije, piše u priopćenju koje potpisuje ministar Ivica Brešić.

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija: V. Ljubas, arhiv TN