Bosna i HercegovinaTG Politika

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST sa zasjedanja Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

U formi nacrta usvojene izmjene i dopune  zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kompletirano rukovodstvo Doma naroda

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je pod predsjedanjem Tomislava Martinovića održao redovitu sjednicu. Izaslanici su uz ostalo, u formi nacrta usvojili zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo čijim donošenjem se provode presude Ustavnih sudova u Federaciji BiH i BiH kao i Europskog suda za ljudska prava. Zakon se odnosi na kategorije nositelja stanarskog prava u Federaciji BiH koje su zaključile ugovor o otkupu stana ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana kao i nositelje stanarskog prava kojima je odbijen zahtjev za otkup stana. Po donošenju ovog zakona u formi prijedloga,   po metru četvornom  spomenutim kategorijama ili njihovim nasljednicima bit će isplaćen iznos od tisuću KM  po metru četvornom stana uz godišnju amortizaciju od jedan posto za što je Federacija BiH dužna izdvojiti oko 21 milijun KM. Kako je izaslanicima pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, ovim iznosom koji je na tragu presude Europskog suda za ljudska prava, ujednačava se naknada ali i štiti Proračun F BiH. Iz Proračuna bi za obeštećenje nositelja stanarskog prava na preko 670 stanova, prema presudama sudova taj iznos bio značajno veći i iznosio bi oko 71 milijun KM.

Izaslanici su usvojili i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj ( IBRD ) i Bosne i Hercegovine za financiranje Projekta unapređenja zdravstvenih sustava . Donošenjem ovakve odluke Federaciji BiH bit će na raspolaganju 19,2 milijuna eura. Sredstva će biti korištena za unapređenje kvalitete zdravstvene usluge koje javno-zdravstveni sektor pruža osiguranicima, sanaciju financijskog stanja u javnim zdravstvenim ustanovama  te uvođenje novih informacijsko – komunikacijskih tehnologija u rad i poslovanje zdravstvenih ustanova. Dom naroda prihvatio je i Izvješće o radu  Regulatorne komisije za energiju u F BiH, FERK-a za 2022., Izvješće o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH za 2022. godinu, nekoliko financijskih, odnosno izvješća o zaduženju, a izaslanici su primili k znanju i Izvješće o odlukama o pomilovanju pravomoćno osuđenih osoba u Federaciji BiH za 2023. godinu.

Pred izaslanicima se našlo i više odluka o imenovanjima. Umjesto Izena Hajdarevića, dopredsjedatelja Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda koji je podnio ostavku na ovu dužnost, za dopredsjedatelja je izabran Nezim Alagić kojega je na ovu dužnost predložio izaslanik Aljoša Čampara . Izmjena je bilo  i u više radnih tijela Doma naroda zbog odlaska nekoliko dosadašnjih izaslanika,. Također, nedostajućim članovima iz Doma naroda popunjena su i zajednička radna tijela oba doma Parlamenta Federacije BiH, Povjerenstvo odgovorno za reviziju, Povjerenstvo za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona te Zajedničko povjerenstvo za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta F BiH; priopćeno je iz Doma naroda.

www.tomislavnews.com