HB Zupanijasjećanje

PROGRAM obilježavanja 31. obljetnice pada Kupres

Općinski načelnik Zdravko Mioč bio je gost u programu Kupreškog radija u povodu obilježavanja 31. obljetnice pada Kupresa – 10. travnja, 1992. i Dana sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske žrtve.

U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, od ponedjeljka 3.travnja 2023. godine do 10. travnja 2023. godine bit će obilježena 31. obljetnica stradanja Hrvata na Kupreškoj visoravni.

Program obilježavanja već tradicionalno započinje dobrovoljnim darivanjem krvi, a akcija će se održat  u ponedjeljak, 3.travnja 2023. godine, simbolično kada je i započeo rat prije 31 godinu i krvava bitka za Kupres.

Dakle od 9 do 12 sati u prostorijama Doma zdravlja Kupres moći će se darivati krv.

Isti dan u 12:OOh planirano je polaganje vijenaca na središnjem Spomen obilježju “Zahvalnost” u sklopu obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja HVO-a i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije OS BIH.

Također, 3. travnja u Hrvatskom domu kulture održat će se sat povijesti za učenike osmih i devetih razreda osnovne škole fra Miroslava Džaje kao i za učenike drugoga i četvrtoga razreda Srednje škole Kupres, kako bi ih se upoznalo sa ratnim događanjima  u Kupresu 1992.

Službeni program nastavit će se 10. travnja, a predviđen je sljedeći raspored:

5:00h – Atletski klub “Puls” Tomislavgrad zajedno s udrugama maratonaca „Heroji ne umiru“ Županije Središnje Bosne i Sisačko-moslavačke županije trčat će memorijalnu utrku Tomislavgrad – Šujica – Kupres. Planirani dolazak u Kupres je oko 10h.

8:30min – polaganje vijenaca na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje i na spomen obilježju Vukovarcima.

10:00h – polaganje vijenaca na središnjem Spomen obilježju „Zahvalnost“ za sve žrtve Hrvatskog naroda II. Svj. rata i Domovinskog rata.

11:00h – Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu.

– Zajedničko opijelo za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni i polaganje vijenca ispred crkve Sv. Obitelji.

13:00h – Prigodni domjenak i druženje branitelja u restoranu Ognjišta u sklopu ŠRC Adria-Ski.

Obilježavanje završava u 18:00h u Hrvatskome domu gdje će dramska udruga Proložac izvest duhovnu dramu po tekstu fra Ante Marića koji na neki način proširuje biblijsku predaju te pokazuje što su mogli osjećati i proživljavati likovi koji se tek usputno spominju u Evanđeljima, Veronika i Šimun Cirenac. Ulaz za predstavu je besplatan, objava je Kupreškog radija.

www.tomislavnews.comFoto: Josip Bistrović/SD:Hrvatski branitelji u Šujici, 1992.