TG Kultura/Zabava

Puna doživljaja, završava izviđačka bajka na Buškome jezeru

Dok se njihov boravak na Buškome jezeru lagano bliži kraju, skupljamo sjećanje koje je boravak izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Splita ostavio na nas u Eco-selu.

Prisjetimo se, ekipa izviđača je, u organizaciji Eco-sela Grabovica i uz pomoć g. Joze Ćurkovića, na Buško jezero došla 20. srpnja. Više od 70 djece osnovnoškolske dobi iz Splita, Solina i Trogira došli su uživati u prirodi, kupanju te aktivnostima koje su njihovi voditelji pripremili u suradnji sa ekipom Eco-sela. Osim toga, za vrijeme svoga boravka, velikodušno su pomogli u projektu prosijecanja turističke staze Grabovica, te u svakodnevnim radovima na uzgoju organskog voća i povrća. Vidjevši njihova nasmijana lica, prije njihova odlaska zamolili smo ih da napišu jedan kratki izvještaj o svome boravku na Buškome jezeru, koji možete pročitati u nastavku:

LOGOROVANJE ‘BUŠKO BLATO’ 2013.

Odred izviđača pomoraca Posejdon iz Splita organizirao je logorovanje na Buškom jezeru u Bosni u vremenskom razdoblju od 20.07.-05.08.2013.god. na kojem je učestvovalo 75 Posejdonovaca.
Uz velikodušnu pomoć gospodina Joze Ćurkovića koji nam je omogućio sam smještaj, proveli smo 16 nezaboravnih izviđačkih dana ispunjenih igrom i zabavom na obali Buškog jezera. Uz pomoć organizatora, napravljena je akcija čišćenja starih rimskih puteva u dužini od 2 i pol km-a koji će u budućnosti biti dijelovi poučnih staza. Također u aranžmanu Eco sela Grabovica, posjetili smo i čistili polje ekološko uzgojenog krumpira te usvojili mnoga znanja vezana za ekološki održivi razvoj i uzgoj biljaka. Od malih do velikih nasmijanih lica, svaki dan je neka druga aktivnost upotpunjavala dnevni raspored veselih izviđača. Posjetili smo Eco selo u kojem smo vidjeli različite životinje, odigrali šah ispred samog restorana te pojeli sladoled uživajući u pogledu.
{gallery}busko-jezero-izvidjaci{/gallery}
Jahali smo i konje uz stručnu pomoć gospodina Ramiza koji nas je vodio. Posjetili smo i Karmel Sv.Ilije u kojem smo razgledali samostan te neke tradicionalne nošnje. Nedavno smo ispred tog samostana imali akciju u kojoj smo sadili perunike. Nama je na ovom logorovanju bilo odlično i nadamo se ponovnom povratku.
Odred izviđača pomoraca Posejdon zahvaljuje svima koji su pomogli u ostvarivanju i organizaciji ovog logorovanja.

Marieta Duplančić– Meni je ovo prvi logor i super mi se svidjelo.
Najzanimljivije mi je bilo u zoološkom vrtu gdje smo vidjeli različite male životinje. Opet bih išla na logorovanje.

Toma Bešker- Ovo mi je odlično iskustvo i ovo je moj treći logor. Pamtit ću ga po svojim prijateljima i zanimljivim izletima. Najbolje je bilo u Eco selu zbog životinja i šaha. Uživao sam u jahanju konja.

Toni Buzov– Navikao sam na ovakav način življenja u prirodi i opet bih ovo ponovio. Svidjelo mi se kako smo igrali razne vodene igre na Buškom jezeru. Najviše od svega pamtit ću ga po novim prijateljstvima i po dobroj zabavi.

Ana Baričević– Na ovom logorovanju, dobro smo se zabavili.
Najviše mi se svidio samostan, Eco selo Grabovica i veliki šah.
Također smo sudjelovali u akciji čupanja ambrozije. Naučila sam neke nove stvari o ekološkom uzgoju krumpira. Položila sam vještarstvo prirodnjaka i bilo mi je super., i ponovila bih ovo logorovanje.

Luka Janketić – Ovo je meni prvi logor u O.I.P. Posejdon. Za mene ovaj logor je bio jako zabavno i opuštajuće iskustvo. Naučio sam puno novih i zanimljivih stvari. Bili smo u posjetu Eco selu Grabovica u kojem smo vidjeli mali zoološki vrt, restoran i ploču za šah veličine djeteta. Većina sela još nije dovršena ali ovo što smo vidjeli je predivno.