BiH Vijesti

SUM : Tijekom DAAAM International week-a bit će predstavljeno 140 radova

DAAAM (Danube Adria Association for Automation and Manufacturing) International Week 2020 otvoren je u suorganizaciji Sveučilišta u Mostaru i DAAAM International Vienna, a traje do 24. listopada. U ime organizatora sudionike su pozdravili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i prof. dr. Branko Katalinić, predsjednik i utemeljitelj DAAAM-a, dok je uvodno predavanje na temu „Projekt rekonstrukcije Starog mosta u Mostaru“ održao prof. dr. Ivo Čolak.

Sveučilište u Mostaru 2016. bilo je prvi put domaćin i suorganizator DAAAM konferencije, a ove godine drugi put Sveučilište preuzima tu ulogu, ovaj put online zbog globalne epidemije COVID 19. U sklopu DAAAM tjedna, između ostalog, planirana je međunarodna doktorska škola, radionice Međunarodne inženjerske akademije, radionice Synergy Network udruženja te središnji događaj, 31. Međunarodni DAAAM simpozij.

Među aktivnostima je svakako objavljivanje rezultata rada istraživača i znanstvenika iz čitavoga svijeta, držeći se visokih međunarodnih standarda publiciranja. Od 1990. godine do danas, DAAAM International Vienna je objavila više od 40.000 radova od 9217 autora i koautora iz čitavog svijeta. Na prvoj online DAAAM konferenciji bit će predstavljeno 140 radova, u sklopu koje će biti održana i BSM konferencija koja je organizirana u čast 60. godišnjice Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike jer fakulteti i sveučilišta moraju biti čuvari i nositelji poboljšanja i pozitivnih promjena u svakom društvu.

Internacionalizacija, umrežavanje i globalizacija neizbježni su za moderne inženjere i institucije kao najvažniji način razvoja. Ova bi konferencija je svojevrstan forum za mlade znanstvenike na kojem bi ih se moglo upoznati s međunarodnom znanstvenom mrežom, što bi im pomoglo u izgradnji vlastite profesionalne i osobne mreže i razvoju njihove karijere.

DAAAM International Vienna međunarodna je mreža za znanstvenu, akademsku i industrijsku suradnju. Svrha organizacije je okupiti inženjere, znanstvenike i industrijske menadžere koji će predstaviti i razgovarati o trenutnom stanju i utjecaju napredne proizvodnje i automatizacije. Tijekom posljednjih trideset godina aktivnosti DAAAM International podržalo je više od 10.000 znanstvenika i stručnjaka iz preko pedeset zemalja iz cijelog svijeta, priopćeno je iz  Ured za odnose s javnošću SUM-a.

www.tomislavnews.com