TG Kultura/Zabava

SVJETSKI JE DAN GLAZBE, bogatim programom bit će obilježen i u Tomislavgradu!

Svjetski dan glazbe (franc. Fête de la Musique; engl. World Music Day) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

I u općini Tomislavgrad ove će godine, danas, bogatim programom biti obilježen, proslavljen Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta.

Treću godinu za redom, na radost svih sugrađana, naš Kulturno informativni centar Tomislavgrad je glavni organizator, naravno uz financijsku podršku općinskog načelnika Ivana Buntića kao i Općine Tomislavgrad.

Događaj će otvoriti već tradicionalno Škola mjuzikla i glume,KIC Tomislavgrad te će u kino dvorani u 18 h izvesti mjuzikl Briljantin,a ulaz je besplatan.
Nastavit ćemo na našem prekrasnom trgu i zaplesati uz naše briljantne mažoretkinje. Predstavit će nam se i naše mlade glazbenice, Ines Radoš(glasovir) i Petra Tokić(flauta).
Nakon njih na vanjsku pozornicu dolazi nam Frama Tomislavgrad, mladi bend Black night i naravno dobro nam znana Afrodita bend.

Program je u organizaciji KIC-a Tomislavgrad, pogledajte!

Mi se jako veselimo ovom događaju i jedva ga čekamo.
Svi ste pozvani i dobro nam došli!

www.tomislavnews.com