Bosna i HercegovinaTG Politika

U NEUMU održan redovni sastanak Koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara

U Neumu je 23. i 24. travnja 2024. godine održan sastanak Koordinacije direktora FUP-a i policijskih komesara županijskih MUP-ova.

Na sastanku su se izvršile analize informacija u svezi stanja kriminaliteta na području njihove nadležnosti za vremenski period od siječnja-ožujka 2024. godine koji je uspoređen s istim periodom u 2023. godini gdje su utvrđena povećanja iz oblasti izvršenih kaznenih djela 10,82%, narušavanja javnog reda i mira 13,96% i napad na ovlaštene službene osobe 14,29%. Evidentno je smanjenje broja prometnih nezgoda za 1,78%.

Na sastanku su doneseni i zaključci:

Promatrajući stanje sigurnosti na području FBiH kroz iskazane parametre za jasno definirane oblasti koje se odnose na stanje kriminaliteta-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka FUP-e i Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tijekom perioda siječanj-ožujak 2024. godine ocjenjuje se zadovoljavajući.

Rukovoditelji policijskih agencija u FBiH pružaju punu podršku i suglasni su da se u narednom periodu oformi radna grupa koju će činiti predstavnici svih policijskih institucija s područja FBiH s ciljem uspostavljanja „Amber Alert“ sustava s ciljem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece.

Pokrenuta je inicijativa o definiranju kaznenih odredbi vezanih za čl. 7 st.3 t.a) „Zakona o komunikacijama BiH“ Službene novine BiH broj: 31/03, 75/06,32/10 i 98/12 kojim se definira pružanje telekomunikacijskih usluga s ciljem zaključivanja pisanog ugovora s korisnicima, obzirom da se prilikom kupovine SIM kartica za „prepaid“ pretplatničke brojeve koji se često koriste prilikom izvršenja kaznenih djela i počiniteljima omogućava anonimnost čime je smanjena mogućnost utvrđivanja identiteta osoba prilikom dokumentiranja kaznenih djela.

Jednoglasno je donesen zaključak da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji FUP uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da se žurno uvrsti u parlamentarnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH s ciljem da se nabavka policijskih odora uokviri u čl.10 predmetnog Zakona u smislu nabavke po posebnim procedurama obzirom da dosadašnja zakonska regulativa omogućava žalbe postupaka javnih nabavki policijskih odora što otežava izvršavanje nabavke policijskih odora.

Nazočni su iskazali nezadovoljstvo brojem smještajnih kapaciteta i opremanjem kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, te zahtijevaju od resornog ministra poduzimanje raspoloživih aktivnosti za rješavanje ozbiljnih problema o kojima je u prethodnom periodu informiran, te da rukovoditelje Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova u što kraćem roku informira o učinjenom, priopćeno je iz MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com