TG Kultura/Zabava

“Uspinjanja”, nova zbirka pjesama Mije Tokića

U nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz tiska je izašla knjiga poezije Uspinjanja Mije Tokića, 91. knjiga u knjižnici Suvremenici. Ilustracije u knjizi uradio je akademski slikar Anđelko Mikulić.

Mijo Tokić, pjesnik samosvojnog rukopisa i u svojoj petoj zbirci Uspinjanja potvrđuje svoje poetsko uspinjanje. Zbirka je komponirana u sedam ciklusa: Izvješće o vremenu, Planine, Muke, Vijenac (Hrvatski pleter), Nemiri i utihe, s dodatkom Žižaka i Zadarskih minijatura. U sintezi ovih ciklusa pjesničke su stope koje kreću s prostora zbiljskog nemira i nesuglasja u kozmičke sfere gdje se u ontološkom preobražaju tek očituje puni smisao zemaljskog hoda.

Stil Mije Tokića prepoznatljiv je i čist, očišćen od viška riječi i osrednjosti iskaza izgrađen na tradicijskoj poetici i usmenom gnomskom izričaju. Jezična i stilska perzistencija izdvajaju ovog pjesnika u onu skupinu demijurga riječi koji su stvorili i stvaraju hrvatski poetski lirizam.

Mijo Tokić (rođen 1951. god. u Kongori kod Tomislavgrada) više godina radio je kao srednjoškolski profesor u Tomislavgradu. Na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. god. izabran je za predsjednika Skupštine općine Tomislavgrad (kasnije Hrvatsko vijeće obrane, Općinsko vijeće), a 1996. god. izabran je za predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije.

Objavljene knjige:

Knjiga nemira, Zagreb, 1990.; Drago kamenje, Mostar, 2000.; Oteto sunce, Mostar, 2006.; Sjaju li zvijezde, Mostar, 2009. i Uspinjanja, Mostar, 2013.

Ova knjiga ne bi bila potpuna ako se autor i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne ne bi zahvalili onima koji su poduprli njezino objavljivanje: Anđelku Mikuliću, Ivanu Vukadinu, Petru Galiću, Vladimiru Šoljiću i Branku Ivkoviću. Iskrena im hvala, piše u priopćenju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.