TG Gospodarstvo

Ekskluzivno: Radnici druge smjene Tvornice kabela počinju danas raditi, prekida se štrajk!

Upravo smo doznali , a utorak je , 9:00 sati, da je postignut dogovor vlasnika Tvornice kabela i radnika: druga smjena, dakle, u 15:00 sati , počinje s radom u pogonima Tvornice kabela, štrajk se prekida!

-Upravo smo postigli dogovor s vlasnikom Tvornice kabela, gospodinom Iztokom Piklom o prekidu štrajka-kazao nam je, nešto prije devet sati  danas, predstavnik Samostalnog sindikata TKT, Ivan Dilber i dodao kako će druga smjena danas, u 15 sati, a nakon jedanaest dana, upaliti strojeve u pogonima Tvornice kabela u Tomislavgradu.

Po riječima gospodina Dilbera, vlasnik Tvornice, gospodin Pikl je obećao radnicima da će se sa svakim radnikom, koji bi išao iz Tvornice,razgovarati pojedinačno i pojedinačno dogovarati o visini otpremnine.

-To nam je obećao gospodin Pikl, a mi ćemo danas početi raditi, pa ćemo vidjeti u ponedjelajk, kad dođe ponovno vlasnik, hoće li ispuniti svoje obećanje-kazao je gospodin Dilber.

————–

Jutros (utorak) , jedanaesti dan od početka štrajka u Tvornici kabela u Tomislavgradu strojevi miruju,  većina radnika je pred Tvornicom, a nakon jučerašnjih razgovora i pregovora s vlasnikom.

Kao što je Tomislavnews već javljao, jučer nije postignut dogovor između vlasnika Tvornice kabela u Tomislavgradu s radnicima Tvornice, koji već jedanaest dana štrajkaju. Jučerašnji razgovor inicirao je načelnik općine Ivan Vukadin, u općinskim prostorijama, ali do dogovora nije došlo.
Nakon toga i vlasnik i predstavnici Samostalnog sindikata bili su na  Općinskom sudu u Livnu, gdje je održano pripremno ročište  zbog  tužbe Uprave društva Kapis d.o.o. Tvornice kabela Tomislavgrad protiv Sindikalne organizacije TKT jer je, piše u tužbi,  organizirala štrajk radnika u Tvornici.
Iz Uprave TKT-a traži prekidanje štrajka i njegovo proglašenje nezakonitim.  Glavna rasprava po pitanju zakonitosti štrajka , kako smo već javljali, održat će se 18. ožujka ove godine.
Nakon povratka iz Livna, u prostorijama Tvornice kabela ponovno su upriličeni pregovori vlasnika Iztoka Pikla s predstavnicima SSTKT.
Vlasnik Pikl je pozvao radnike na posao s ponudom da će razmotriti njihove zahtjeve.
-Mi smo se složili da otpuštanja mora biti, ali da otpremnina  treba biti primjerena, da to bude 400 KM po godini radnog staža, ili čak i tristo, što bi ovisilo od radnika do radnika , te da se sa svakim radnikom , za kojega se utvrdi da je tehnološki višak, razgovara pojedinačno. Gospodin Pikl je rekao da će razmotriti naše zahtjeve i očitovati se o njima u sljedeći ponedjeljak, ako se radnici vrate na posao-kazao nam je jutros oko sedam sati,  pred Tvornicom kabela, predstavnik SSTKT Ivan Dilber i dodao kako je nakon toga Sindikat održao sastanak s radnicima.
-Radnici se bi vratili na posao da im vlasnik da čvrste garancije kako će prihvatiti njihove uvjete o otkazima, dakle, da će otpremnina biti 400 KM ili čak i 300, ali da se razgovara sa svakim radnikom pojedinačno, ukoliko se utvrdi da je tehnološki višak. Radnicima ništa ne znači što će vlasnik u tjedan dana razmotriti njihove zahtjeve, oni hoće garanciju, da bi se vratili na posao-kaže Dilber i dodaje kako su jutros opet svi došli pred Tvornicu, htjeli su od vlasnika tražiti garanciju da će ispuniti njihov zahtjev, a dobili su informaciju da je vlasnik Tvornice, gospodin Pikl, otputovao iz Tomislavgrada.
www.tomislavnews.com