TG Gospodarstvo

Nažalost, pregovori vlasnika i sindikata Tvornice kabela nisu uspjeli!

Pregovori vlasnika Tvornice kabela u Tomislavgradu i predstavnika Samostalnog sindikata TKT nisu urodili dogovorom.

U Tvornici kabela u Tomislavgradu i jutros, deseti dan, strojevi miruju,  jer radnici ne rade, u štrajku su, o čemu smo detaljno informirali proteklih dana.
Prošlog petka predstavnici Sindikata TKT iznijeli su svoje uvjete direktoru Tvornice Draganu Stipiću, a danas su , nešto više od sat vremena, trajali pregovori vlasnika Tvornice kabela Tomislavgrad, Iztoka Pikla i člana Nadzornog odbora Tvornice Andreja Kolarića s predstavnicima Samostalnog sindikata TKT, šestoricom njih.
Na prijedlog načelnika Vukadina pregovori vlasnika i njegovih suradnika s predstavnicima SSTKT, održani su u Uredu načelnika.

Teško je bilo dobiti informaciju od pregovarača, a predstavnik Sindikata gospodin Dilber kazao je neke se drugi očituju o današnjim pregovorima, jer je on na sudu u Livnu, po tužbi koju je protiv SSTK podnio vlasnik Tvornice kabela.

-Glavno ročište na Sudu zakazano je za 18. ožujka, ove godine i to je sve što vam sada mogu reći, jer sam još u zgradi Suda-kazao nam je kratko Dilber.

U Tvornici kabela na dva telefona nitko se ne javlja?!

Na kraju nam se javio  načelnik TG Ivan Vukadin:

-Nažalost, pregovori, ako se tako to može nazvati, nisu urodili plodom. Naime, ja sam nastojao biti neutralan, dakle, onaj kojemu je zaista stalo da Tvornica počne raditi, da štrajk prestane. Ali, vlasnik nije htio čuti ni za uvjete radnika da bi prekinuli štrajk, tako da nekih pregovora, u klasičnom smislu, nije ni bilo. Gospodin Pikl ne želi pregovarati dok se Sud ne očituje o tomu je li štrajk radnika Tvornice  legalan. Nije dobro, nikako nije dobro-razočarano je za TN kazao načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Dok čekamo očitovanje (priopćenje) vlasnika Tvornice kabela i dalje poteze Samostalnog sindikata, podsjetimo na sastanak u petak na kojemu su radnici tražili ispunjenje ovih  uvjeta da bi počeli raditi:

Na sastanku je predstavnik Sindikata iznio zahtjeva radnika koji štrajkaju. Prvi zahtjev je povratak svih radnika na posao, po cijenu da plaće budu umanjene u sljedeća tri mjeseca i to: radnicima 10%, poslovođama 20%  i upravi 30 %.
Dalje, ukoliko zaista mora doći do otpuštanja radnika da im se otpremnima isplatu u iznosu od 400 KM za godinu radnog staža, te osnivanje Disciplinske komisije koja bi mogla određivati kada se radi o težoj povredi radne dužnosti, zbog koje bi radnik snosio posljedice.
Načelnik Ivan Vukadin je predložio, kao što je to obećao i na sjednici OV, da se u ponedjeljak održi zajednički sastanak s vlasnikom Tvornice kabela Istokom Piklom, predstavnicima Sindikata i načelnikom općine i to u prostorijama Općine, a sve s ciljem da se usuglase zahtjevi i postigne dogovor o prekidu štrajka.
Sa svim što je danas rečeno, posebice sa zahtjevom  Sindikata bit će upoznat vlasnik Pikl, pa ako se postigne dogovor, radnici bi prekinuli štrajk i počeli raditi u sljedeći utorak.
I što je važno, kao znak dobre volje, dogovoreno je da se danas (dakle, u prošli petak) isporuči roba iz Tvornice kabela, odnosno da se neometano utovari 5 kamiona robe, što je do petka uvečer i učinjeno.

A eto, danas ništa od dogovora, šteta!

www.tomislavnews.com