HrvatskaTG SportTG Zanimljivosti

VATRENI IDU U VATIKAN: Papa Franjo će po prvi put primiti Hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Zlatko Dalić i i njegovi izabranici posjetit će Rim uoči puta u Nizozemsku.

Hrvatska nogometna reprezentacija tijekom okupljanja za završni turnir Lige nacija 9. lipnja ide u Vatikan u audijenciju kod Svetoga Oca pape Franje. HNS to još nije službeno objavio, ali naveliko se obavljaju pripreme za taj događaj, pišu Sportske novosti.

Vatreni će se sastati 5. lipnja u Rijeci gdje će boraviti u hotelu Hilton i trenirati na Rujevici. Delegacija Saveza predvođena predsjednikom Marijanom Kustićem te kompletna reprezentacija na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, dakle stožer i svi igrači koji će biti u Rijeci, u petak 9. lipnja čarterom će letjeti u Rim te se isti dan vratiti na Kvarner. To će biti prvi put da će Sveti Otac primiti hrvatsku nogometnu reprezentaciju i udijeliti joj blagoslov.

Brojni sportaši bili u Vatikanu
Brojni su naši sportaši kroz godine i desetljeća pohodili Vatikan, primjerice Hajduk je u dva navrata bio kod Ivana Pavla Drugoga 1995. i 2003. godine i jedini je klub uz Bayern München kojeg je dvaput primio taj papa, sada svetac. Primjerice u studenom 2021. godine papa Franjo ugostio je reprezentaciju hrvatski Roma na čelu s Totijem Dedićem, odigrali su i utakmicu Romi i prijatelji protiv papinske momčadi Fratelli tutti. Poklonili su mu dres Dražena Petrovića iz New Jersey Netsa, Luke Modrića iz reprezentacije i Brune Petkovića iz Dinama. Maksimirski klub je financijski potpomogao akciju, a u izaslanstvu je bio i predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Izbor Sportskih novosti: tijekom ovog tjedna biramo 15 najvećih talenata hrvatskog nogometa
Hoće li nacionalna vrsta ići u punom sastavu u Vatikan ovisi od raspleta Lige prvaka jer finale se igra 10. lipnja u Istanbulu te Luka Modrić i Marcelo Brozović neće nazočiti budu li akteri klupske europske završnice s Realom odnosno Interom. Zlatko Dalić nikad nije krio da je praktični vjernik, uoči Svjetskog prvenstva u Kataru pješačio je od Livna do Međugorja, a eto pred Final Four lige nacija vodi momčad u Svetu Stolicu.

Nakon Katara tadašnji Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić primio je na Kaptolu delegaciju HNS-a predvođenu Kustićem i Dalićem. Čestitao im je na velikom uspjehu, brončanoj medalji i afirmaciji brojnih vrijednosti u hrvatskom narodu, a oni su njemu zahvalili na molitvenoj potpori i blizini te poručili da reprezentaciju vode obiteljske vrijednosti, domoljublje i vjera što je uz nogometno umijeće dovelo do uspjeha. Cijela nacionalna momčad kod kardinala Bozanića bila je posljednji put 2014. godine uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu kad je vodio Niko Kovač. Tada je Bozanić igračima uručio krunice koje je blagoslovio papa Benedikt XVI. dok je Davor Šuker, u to doba predsjednik HNS-a nadbiskupu donio dres s brojem 10, šah i zastavicu.

Kovač i Bozanić
– Vaš će nam blagoslov dati dodatno ohrabrenje da zastupamo Hrvatsku u Brazilu, znajući da su s nama naši navijači i dragi Bog – rekao je Kovač.

Nažalost, u Brazilu Hrvatska nije bila uspješna, ali to je bilo do ljudi koji su činili reprezentaciju. I ranije su Vatreni dolazili na Kaptol… Primjerice 2010. godine u organizaciji Ureda za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije u Nadbiskupskom duhovnom stolu Bozanić je ugostio vodstvo, stručni stožer i igrače. Predsjednika HNS-a Vlatko Marković uručio mu je staklenu loptu s datumom posjeta, a izbornik Slaven Bilić dres s brojem sedam i njegovim imenom, dok mu je kapetan Dario Srna donio loptu s potpisima igrača. Kardinal je uzvratio tako što je svakome dao medaljicu s likom Majke Božje Bistričke.

Zasad je predviđeno da u vatikansku audijenciju idu samo vodstvo HNS-a i reprezentacija. Nadamo se da će se napuniti dodatnim samopouzdanjem i optimizmom prije puta u Nizozemsku gdje s domaćinom igraju polufinale 14. lipnja. Let iz Rijeke u Rotterdam predviđen je za ponedjeljak 12. lipnja. Finale i za treće mjesto igra se 18. lipnja. Drugi polufinalni par čine Italija i Španjolska, pišu Sportske novosti.

www.tomislavnews.com