vjera

VELIKA JE SUBOTA i dan uskrsnog bdijenja u tišini i molitvi – Molitva Isusu na Veliku subotu

Vrhunac i središte vazmenoga (uskrsnoga) slavlja je noć između Velike subote i nedjelje (Uskrsa). Od ranijih kršćanskih vremena to je „noć bdijenja“, a sveti Augustin ovo bdijenje naziva “majkom svih bdijenja“

****************************************************************************

Obredi Velike subote, koju u duvanjskom puku zovu i Bilom subotom, u Spomen bazilici  u Tomislavgradu započinju u 20 sati.

Blagoslov jela u Tomislavgradu će biti poslije obreda Velike subote i na Uskrs poslije jutarnje svete mise u 7:30 sati. Blagoslov jela u Stipanićima, Kovačima i na Širokovcu je na Veliku subotu u 16 sati.

Poslije obreda Velike subote i na Uskrs poslije svetih misa, Frama Tomislavgrad i OFS organiziraju humanitarnu tombolu, prodaju jaja, kolača i drugih darova koje organiziraju Frama i OFS  cijele Hercegovine. Pozivamo sve župljane da se odazovu i pomognete onima kojima je naša pomoć najpotrebnija

*****************************************************************

Na Veliku subotu vjernici se zadržavaju kod Kristova groba te u molitvi i postu razmišljaju o Isusovoj muci
u skladu s uputama Zbora za bogoštovlje, vjernici se na Veliku subotu zadržavaju kod Kristova groba te u molitvi i postu razmišljaju o Isusovoj muci, smrti i silasku u podzemlje, očekujući njegovo uskrsnuće. U crkvama je vjernicima na štovanje redovito izložen prikaz Krista kako leži u grobu, a na sve više mjesta Kristov grob čuvaju mladići odjeveni u nekadašnje rimske vojničke odore. Vjernici prigodom dolaska u crkvu poljube i križ koji je izložen tijekom obreda Velikog petka. Na Veliku subotu ne slave se Mise, a sveta pričest se može dati samo na način popudbine. Ne slave se ni ženidbe kao ni drugi sakramenti izuzev sakramenata pokore i bolesničkog pomazanja. Misa bdijenja slavi se u noći s Velike subotu na svetkovinu Uskrsa. To bdijenje u uskrsnoj noći, kojim se spominje sveta noć u kojoj je Krist uskrsnuo, smatra se „majkom svetih bdijenja“ i u toj noći Crkva bdijući iščekuje uskrsnuće Gospodnje. (kta)

MOLITVA i MOLBENICA ISUSU NA VELIKU SUBOTU

Oče naš…

Isus Krist je za nas trpio i bio pokopan da onda uskrsne. Njemu, svome Otkupitelju, iskrenom se pobožnošću poklonimo i usrdno Ga zaprosimo:

Gospodine, smiluj nam se!

Kriste Spasitelju, htio si da Tvoja žalosna Majka bude uz Tvoj Križ i na Tvome ukopu; daj da tako i mi u svojim mučnim trenucima budemo dionici Tvoje Muke, molimo Te; Gospodine, smiluj nam se! Kriste Gospodine, Ti si poput zrna u zemlju bačena, nama rodio plodom božanskog života; daj da umrijevši grijehu, živimo Boga, molimo Te; Gospodine, smiluj nam se! Pastiru naš, svojim si ukopom svima ostao skriven, nauči nas da zajedno s Tobom volimo život u Ocu skriven, molimo Te; Gospodine, smiluj nam se! Ti si kao novi Adam sišao u carstvo mrtvih da odande oslobodiš sve pravedne iz tamnice smrti, zasuznjene od postanka svijeta; daj da svi koji leže u grobu grijeha i opaćina čuju Tvoj glas i pozive, molimo Te; Gospodine, smiluj nam se! Kriste, Sine Boga živoga, htio si da po krštenju zajedno s Tobom budemo suukopani; učini da suobličeni Tvome uskrsnuću, živimo novim životom, molimo Te; Gospodine, smiluj nam se! (medjugorje-info.com)

www.tomislavnews.com