vjera

VELIKI JE ČETVRTAK : Posljednja večera uoči Isusove muke. Moli se Dušice grišna

Svečana misa večere Gospodnje danas, na Veliki četvrtak je u duvanjskoj Spomen bazilici u 18 sati. Crkva će za osobnu molitvu biti otvorena do ponoći, bdijenje će biti u potpunoj tišini.

Na Veliki četvrtak Isus je ustanovio euharistiju, koju kršćani slave u svetoj misi. Posljednja večera je oproštajna večera koju je Isus blagovao sa svojim apostolima na Veliki četvrtak, uoči muke u Jeruzalemu.

Velikim četvrtkom Crkva ulazi u Sveto trodnevlje, u sjećanje i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela.  Na Veliki četvrtak je Isus sa svojim učenicima proslavio posljednji put židovski blagdan Pashe i to jedan dan prije samog blagdana, te ustanovio svetu misu. znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu.
U Velikom trodnevlju ne zvone zvona, ne bi se trebala slušati pjesma, priređivati velika slavlja.U duvanjskom kraju u ova tri dana nekada se orala sirotinji, onima koji nisu imali konje ni plug. To je jedan od običaja koji su davno izumrli.
U duvanjskom kraju, ali i šire, u katoličkom puku, moli se:

Molitvica Velikog četvrtka

Dušice grišna, budi u viri kripna,
kad budeš putovala dugim putim, tisnim klancim,
srist će te duv nemili, duv nečisti,
pitat će te :”Dušo, jesli moja ili Božja?”
“Nisam tvoja, već Božja! rekla sam Bogu doći
na blag danak, na Veliki četvrtak i reći
sto Jezusa, sto Amena, sto se puta prikrstit”. (pa se prikrsti!)

Stariji se sjećaju da se ova molitvica molila obično uvečer, kod ovaca ili čuvajući obljanke i berući zelje za večeru.
Znam da mnogi ne znate što su obljanci, ali nije ni važno, važno je da molite ovu molitvicu, bez obzira što radili i gdje bili!

www.tomislavnews.com