TG Zanimljivosti

ZANIMLJIVO: Dvojica braće Budimira iz duvanjskog sela Mokronoga prirodnom smrću preminula isti dan, sličan slučaj bio je i ranije

Kada smo prije tri dana, točnije u četvrtak, 24. ožujka, 2022. godine na našem portalu objavili obavijest o smrti Stjepana Budimira – Ćipe, iz duvanjskog sela Mokronoga, a koji je preminuo taj dan u 83. godini života, bila je to uobičajena vijest za čitatelje, pa su uz pokoj duši preminulom i izraze sućuti obitelji, komentirali kako je dočekao dobre godine. Međutim…

Kada smo drugi dan, 25. ožujka, a na dan Stjepanova pokopa, objavili da je preminuo Ivan Budimir, isti dan kad i Stjepan, dakle, u četvrtak, 24. ožujka, isto iz Mokronoga, u 81. godini života i još kad su čitatelji naslutili ili doznali da su Stjepan i Ivan rođena braća, počela su stizati pitanja: jesu li stvarno braća, jesu li umrli baš isti dan…?


Zato smo jutros otišli do ožalošćenih obitelji Budimir, Stjepana koji je pokopan jučer i Ivana, kojemu je pokop danas u 15,00 sati na groblju Vučkovine u Mokronogama, te smo, nakon što smo izrazili sućut, roditelja je žao da mu je sto godina i ne može ostariti, čuli zanimljivu, neobičnu priču.

Stjepan i Ivan 30 godina su radili na njemačkoj baušteli, gdje su zaradili njemačke mirovine

Stjepan-Ćipa i Ivan Budimir su braća, rođeni su u Mokronogama, Tomislavgrad, a otac im je umro 1942. godine, pa su, kako se tada govorilo, ostali mali bez hranitelja, bez glave obitelji. Šezdesetih godina prošloga stoljeća, zajedno za brojnim Duvnjacima, obojica odlaze na rad u Njemačku gdje su zajedno radili na baušteli 30-tak godina. Devedesetih godina prošloga stoljeća stekli su mirovinu i isti dan se vratili u svoje Mokronoge gdje su im živjele obitelji: djeca, unučad, rodbina, prijatelji…
Stalno su živjeli u slozi, u početku u zajedničkoj kući, zatim kuća do kuće, jedan bez drugoga nisu mogli ni jedan dan, bili su zaista vezani.


Nisu bili boležljivi, pa je neobično da ih je isti dan, 11. ožujka, 2022. godine zaboljelo, a nakon samo 13 dana, 24. ožujka, 2022. godine su preminuli: dvije godine stariji Stjepan u 3, 35 sati, a Ivan u 9, 45 sati, dakle, nakon šest sati. Stjepan je pokopan jučer, na groblju Vučkovine, a Ivan će biti pokopan danas na istom groblju.
Od obitelji smo doznali da se slično dogodilo i u obitelji Stjepanove i Ivanove majke Mande, isti dan su umrli brat i bratić, također Budimir.
Život (i smrt) zaista pišu neobične priče, preminulima pokoj vječni, obitelji sućut, a znamo da će se prirodna smrt istoga dana dvojice braće Budimira dugo prepričavati u duvanjskom kraju.

Foto uz naslov: Stjepan, njegov unuk Stjepan i brat mu Ivan

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto: obiteljski album Budimira