TG Kultura/ZabavaU pohode prošlosti

ZNATE li legendu o Zlatnom Anti s Duvanjskog polja i njegovoj Ramkinji?!

Legenda kaže da je Zlatni Ante bio lijep Duvnjak, stasit, crnih očiju i valovite crne kose. Nije bio od velike rađe, ali je bio od dobre hvale. nije bio momak kojega bi svaka majka poželjela za zeta, jer se u ono davno vrijeme iz kojega potiče priča, tražilo da mladići, zetovi budu vrijedni, valjali, da budu prvi među oračima, kopačima, koscima, drvosječama…da s mista mogu konja priskočit…

A kako su Zlatnog Antu svi znali u duvanjskom kraju, kada je došlo vrijeme ženidbe naš ti se Ante zaputi u Ramu, gdje su djevojke bile na glasu po valjanosti. I naravno, onako zgodan odmah mu za oku zapne jedra i rumena Ramkinja, a cure iz Rame uvijek su voljela Duvnjake, a Antu je bilo teško ne voljeti onako zgodnog i slatkorječivog.
I ne prođe dugo Ante povede svoju Ramkinju oko Gospojine na Duvanjsko polje, pješke, naravno. I kada su bili na vrh Ljubuše ugleda se zlatno klasje po Duvanjskom polje i rodne njive.
“Ante moj lipo ti je Duvanjsko polje, široko, a plodno, svakog Božjeg dara na njemu. A čije je sve to Ante moj Zlatni?”
“A čije će biti nego moje, tvoga Zlatnog Ante, sve je to u mome srcu, u mojoj duši, velika je to moja ljubav. Sve je to, Ramkinjo mila, moje , a sada će biti i tvoje!”, ponosno se udara u grudi junačke Ante.
“Ja se bojim Zlatni moj Ante tolike lipote, a ‘ko će sve to pokositi, pokopati, ja to ne mogu, nemam sto ruku, a polje je veliko”.
“Ne boj se ti, Ramkinjo mila, vidit ćeš za koji dan kad svak prione za svoje, za tri dana sve će biti pokošeno!”, bez razmišljanja odgovori Zlatni Ante i bi tako! na radost Ramkinje i njezinog Zlatnog Ante, koji su dugo živjeli u ljubavi dok ih smrt nije rastavila, kao u bajkama, a legenda o Zlatnom Anti i Ramkinji živi i danas, u nekoliko verzija, zavisi o kojem polju se priča, a koje je polje komu u srcu. Legenda u izvornoj verziji ima dvije tri rečenice, a mi smo je aktualizirali, onako kako bi ona danas mogla biti ispričana, na dugo i široko.
Danas bi poanta legende bila: Ne mora biti tvoje, tvoja imovina, svojima, važno je da ti je u srcu i duši, da je ljubav tvoja i radost te oblije kad pogledaš na Duvanjsko polje, ili neko drugo, a srcu ti drago.
www.tomislavnews.com/lj.