TG Zanimljivosti

DANAS JE TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA i Materice, koje čestitamo svim majkama, uz preporuku darujte djeci zagrljaj i darak!

Danas je treća, kako smo već napisali, nedjelja došašća, crkveni blagdan ali i pučki običaj Matrice, kojemu su se posebno radovala djeca, nekad, a danas? Danas se pali treća svijeća na adventskom vijencu,  danas su i Materice koje se različito proslavljaju od mjesta do mjesta.

U duvanjskom puku običaj je (bio) da se djeca rano ustanu, čestitaju majci Materice , a majke se trebaju „ociniti“, darovati djecu nekim sitnim darovima i tako se, kao, otkupiti, ociniti. Darovi su obično bili lješnjaci, orasi, jabuka, bombone, koji kolačić…

Potom bi djeca išla iz kuće u kuću i uz pozdrav  i pjesmicu:

Faljen Isus,gazdarice,
čestitam ti Materice!
Ja sam priš’o priko mora
da mi dadeš malo ora’.
Vidio sam i ovaca
da mi dadeš i novaca.
Na polju je teška zima
da mi dadeš čašu vina
 …

Domaćica bi na to odzdravila i uzvratila darovima.

Nema više tog običaja, ili je vrlo rijedak, ni po duvanjskim selima: djece je sve manje, sve manje je i domaćica, ali i djeca nemaju više potrebe, ni želje za nekim tamo sitnim darovima, nažalost!
Kažu da je bolje da nestane sela nego običaja, ali u duvanjskom kraju sve više običaja nestaje, ali ni selo (život u selima) ne buja.

Svim majkama čestitamo majčinstvo na Materice, ma gdje bile i živile, a preporučamo im djeci darovati dar , ne moraju to biti ni jabuke, ni lješnjaci, ni mobiteli, ni bicikl, neka ih čvrsto privinu na grudi, zagrle i poljube!

www.tomislavnews.com