HR Vijesti

DANAS se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca, odnosno Stepinčevo

U Hrvatskoj se obilježava blagdan bl. Alojzija Stepinca, odnosno Stepinčevo. Posebno svečano bit će u njegovom rodnom mjestu i mjestu u kojem je preminuo na današnji dan 1960. u Krašiću.

U crkvi ima mnogo važnih predmeta, poput oltara koji je nastao 1998., kada je papa Ivan Pavao II proglasio Alojzija Stepinca blaženim. U crkvi se nalazi i relikvija prvog stupnja, odnsno dio malog prsta desne ruke, kako bi vjernici mogli doći i moliti za zagovor blaženog Alojzija Stepinca pred Gospodinom. Drveni križić koji se nalazi u oltaru, rekao je velečasni Vučak, bio je uz Stepinca dok je bio u zatvoru u Lepoglavi. U crkvi se nalazi i gaza sa Stepinčevom krvi, u Krašiću je bio bolestan i dolazili su ga obilaziti liječnici. Velečasni je zahvalio svim vjernicima koji su noćas krenuli za Krašić.

Obilježavanje Stepinčeva po župama

Stepinčevo na osobit način slave župe u kojima se čuvaju moći ovog hrvatskog blaženika i mučenika ili su bile mjesto u koje je budući svetac dolazio moliti, poput Župa svete Ane na Gornjoj Vežici, Svetog Mihovila arkanđela u Jelenju, Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci i trsatskog svetišta.

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će misno slavlje u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Ane na Gornjoj Vežici. Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Jelenju bit će 18 sati. U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM, gdje je Stepinac dolazio tijekom služenja vojnog roka, bit će mise u 8 i 18 sati. Blaženi Stepinac često je hodočastio Majci Božjoj Trsatskoj, u tom marijanskom svetištu mise će biti u 7, 8.30 i 18.30 sati, javlja HRT.

www.tomislavnews.com/HRT