TG Zanimljivosti

FOTO : Gdje i kako možete ohladiti piće (pivo) na planini u sred ljeta?!

Ako ste se nekada zapitali kako ohladiti pivo, vodu, sokove… u duvanjskom kraju, u sred ljeta, po žegi, a daleko ste od hladnjaka, od izvora, na planini, evo odgovora: u snijegu!

Znaju to dobro šumari i lovci i svi oni koje posao ili hobi vodi na planinu, daleko od hladnjaka, od izvora električne energije, od hladnog izvora vode.

Poznata je izreka u duvanjskom kraju: “Prija će nestati biloga svita nego na Ljubuši i Vranu sniga!” To znači da tijekom cijele godina na ovim planinama koje okružuju Duvanjsko polje ima snijega, ostane na vrhovima, u udolinama, a zaljubljenici u planinarenje ili oni koje posao veže uz planine znaju gdje snijega mogu naći i o Ilindanu (na ilinskoj žegi) i o Gospojini, uglavnom, snijega uvijek ima.

Pa ako zimi pravi problema, ljeti je dobro došao za hlađenje na suncu ugrijano pivo, ili neko od voća, recimo lubenicu. Jednostavno ih zatrpate snijegom i nikakav hladnjak neće ih brže ohladiti, a pivopije kažu kako je najslađe pivo ispod snijega na ljetnoj  žegi.

Mnogi stariji Duvnjaci će se sjetiti svetkovina prije 50-tak godina, posebice u Seonici, na Gospojinu ili na Petrovdan u Mesihovini, kada bi ugostitelji iz onih velikih bačava punim snijega vadili i prodavali pivo, jer tada nije bilo hladnjaka, ni “plitkih ni dubokih, ni škrinja, ni ladičara”, jer nije bilo struje po selima.

A da snijeg i u sred ljeta dobro dođe za hlađenje piva i lubenice znaju to najbolje iz “Ljubuše, Duvanjsko polje” od kojih smo uzeli fotografije snimljene ovih dana na planini, a kao ilustraciju ovom kratkom tekstu, podsjećanju.

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić