TG Gospodarstvo

[FOTO] Od jutros traje štrajk radnika Tvornice kabela u Tomislavgradu!

-Štrajkamo pred Tvornicom, jer nam direktor i uprava ne daju u krug Tvornice-izjavio je za naš Portal TN , u ime Samostalnog sindikata Tvornice kabela, Ivan Dilber. NOVO: logo Samostalnog sindikata TKT

Kako je i najavljivano, od jutros traje štrajk svih radnika Tvornice kabela u Tomislavgradu. Štrajk je organizirao samostalni sindikat Tvornice

SS TKT: KAMO SRLJA HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA, A S NJOME I DUVANJSKA TVORNICA KABELA?

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE SLOVENIJE OGLASILO SE GLEDE TEŠKOG STANJA U TVORNICI KABELA

Jutros su se, pred vratima Tvornice kabela u Tomislavgradu okupili gotovo svi radnici Tvornice u štrajku koji je organizirao Samostalni sindikat TKT. Radnici iz Uprave, kako kaže Dilber, nisu se solidarizirali s radnicima. Oko radnika su policijske snage, iako za to, po mišljenju štrajkaša, nema nikakve potrebe.

– Išli smo kod direktora koji uopće nije htio ni čuti za naše zahtjeve, niti pregovarati o njima. Naprotiv, kaže da je štrajk nelegalan, te nam prijeti tužbom – kaže Dilber i još jednom ponavlja osnovne zahtjeve štrajkaša. Prvi zahtjev je da se na posao vrate radnici koji su iznenada dobili rješenje za godišnji odmor, jer misle da je to otkaz. Ukoliko su, doista, neki radnici tehnološki višak da ih se primjereno obešteti, da im se daju otpremnine. Drugo, da se radnicima bez obrazloženja ne umanjuju , ionako, jako  male plaće, te da se doprinosi obračunavaju po zakonu o plaćama.
Treće, da se nad radnicima ne vrši pritisak i prijeti im se otkazom za svaku sitnicu, što je klasični mobing nad radnicima.
– Mi smatramo da naša Tvornica kabela može dobro raditi i solidno poslovati, a mi svi želimo raditi, samo da nam se daju normalni uvjeti za rad . Ne samo da ovdje svoj kruh može zarađivati 200 radnika, nego i 400, ako se stvore uvjeti– kaže Dilber i naglašava da će radnici štrajkati dok im se ne udovolji zahtjevima.

Podršku radnicima došli su dati i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, više građana, ali, kažu da se nitko nije oglasio, niti im dao podršku od političara?!

Iznimka je gospodin tadija Ljubičić, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava i općinski vijećenik, pa mu zahvaljujemo-kaže Dilber.

{gallery}strajk_tkt{/gallery}

Tekst i foto: www.tomislavnews.com/M.Stanić