Svijet Vijesti

Novi papa je Argentinac- Jorge Mario Bergoglio , koji je uzeo ime Franjo I.

“Braćo i sestre, dobra večer”, prve su riječi koje je novi papa uputio vjernicima. 

 

Kardinali su izabrali novog papu, 266. po redu poglavara katoličke crkve. Iz dimnjaka Sikstinske kapele bijeli dim je pušten u 19:06 sati. Novi papa izabran je u trećem krugu glasovanja.

Za novog papu izabran je Jorge Mario Bergoglio. “Imamo papu”, objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, i dodao da je  novi papa odlučio uzeti ime Franjo I.

U svojoj poruci naglasio je važnost bratstva i ljubavi. “Molimo za sve nas, za čitav svijet, da sav svijet bude jedno veliko bratstvo. Prije nego biskup blagoslovi puk, molim vas da vi molite gospodina da podari blagoslov vašem biskupu. Izmolimo u tišini ovu vašu molitvu za mene”, kazao je papa.

Papa se vjernicima zahvalio što su ga tako srdačno dočekali. “Sutra ću se pomoliti Bogorodici da čuva  Rim”, kazao je papa Franjo I, prije nego se povukao s balkona nad Trgom sv. Petra, s kojeg se obratio okupljenima, javljaju svi svjetski mediji, a mi dodajemo da su, na vijest o izboru novog pape, zazvonila zvona i na duvanjskoj Spomen-bazilici, a vjerujemo i u svim crkvama Duvanjskog dekanata!

 foto: AFP