TG Gospodarstvo

Veleposlanstvo republike Slovenije oglasilo se glede teškog stanja u Tvornici kabela

Republika Slovenija je od 1994. do sada u BiH uložila oko 610 milijuna eura što je uvrštava u sam vrh stranih investitora u BiH. 

 

S tim investicijama otvorila je približno 15.000 novih radnih mjesta širom BiH, a premještanjem proizvodnje pridonijela je i bh. izvozu u Sloveniju i ostale zemlje EU – izjavio je za Fenu ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u BiH Gregor Presker.

Naglasio je da se, osim brojnih pozitivnih iskustava i rezultata, neki slovenski investitori, nažalost, susreću s problemima koji su prouzročeni od lokalnih vlasti, koje i same ne iskazuju interes za njihovo rješavanje, odnosno za zaštitu interesa stranih ulagača.

-Tako se poduzeća susreću s problemom kada im se ne priznaju porezne olakšice kao stranim ulagačima, tako da se kasnije donesenim zakonima investitorima nalažu isplate radnika koji nisu bili u radnom odnosu u trenutku kupovine poduzeća, odnosno kada je postojala garancija da takvih obaveza nema. S takvim slučajem se suočila i Tvornica kabela “Kapis” u Tomislavgradu – naveo je Presker.

Cijela situacija, po njegovim riječima, stvara vrlo negativnu klimu i neki od ulagača već su uzeli u razmatranje mogućnost izlaska s tržišta, što utječe i na druge potencijalne ulagače koji bi željeli investirati u BiH.

– Više potencijalnih investitora odlučilo je realizira svoje investicije u neke od drugih država zapadnog Balkana, koje intenzivno potiču strane investicije konkretnim mjerama i u vidu financijske podrške za svako novootvoreno radno mjesto – dodao je Presker.

Po njegovim riječima, trenutno se vrše aktivnosti za investiciju vrijednu oko 50 milijuna eura, a radi se o izgradnji malih hidrocentrala na rijeci Ljuta (pritoka rijeke Neretve).

– Slovenski investitor još čeka potrebnu dozvolu za početak izgradnje, koju bi trebalo osigurati Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Izdavanje te dozvole je prekoračilo sve zakonske rokove i nadamo se da će nadležna tijela uskoro donijeti odluku. Lokalna zajednica je za taj projekt vrlo zainteresirana i podržava ga u potpunosti, dok je Hercegovačko-neretvanska županija već izdala potrebne dozvole – kazao je Presker.

Ocijenio je da je generalno suradnja između dvije zemlje odlična i intenzivna na svim razinama.

Slovenska poduzeća, kako je istaknuo Presker, prisutna su u različitim branšama, a perspektiva postoji u energetici, drvnom i metalskom sektoru, turizmu i upravljanju vodama i otpadom u vidu korištenja fondova EU.

Fena/TN