TG Gospodarstvo

Zastupnik Solbusa proziva livanjsku vlast zbog reketa

Jukić se čudi kako su investitoru dali lokacijsku dozvolu za istraživanje, a potom ih odbijaju, te dodaje da je to školski primjer kako se odbijaju investicije. Još  je  dodao  da će odštetni zahtjev u slučaju tužbe biti milijunski.

Livanjski odvjetnik Slaven Jukić je jučer u ime firme Solbus d.o.o. Vidoši, Livno, inače kćerke kineske tvrtke Hareon Solar Technology Co, organizirao konferenciju za novinare na kojoj je optužio načelnika općine Luku Čelana, njegove službe i OV Livno za opstrukciju zbog ne dodjele planiranih 400 hektara zemljišta za izgradnju solarnog parka na Brdima kod Livna. Jukić je otvoreno izjavio da u Solbusu i Hareonu sumnjaju u pokušaj reketarenja investitora, a na konferenciji je istaknuo da im je interes i javnost upoznati sa stvarnim činjenicama oko ovoga problema, o kojem je bilo žestoke polemike i na posljednjoj sjednici OV Livno.

“Investitor je do sada uložio oko 500.000 KM na projekte, dokumentaciju i dolaske na sastanke. Cijeli projekt je inače vrijedan 500 milijuna eura i ako se realizira bio bi jedan od najvećih ove vrste na Balkanu. Prije godinu dana kad smo predstavili projekt i tražili lokacije za solarne panele lokalna vlast nas je podržala planiravši na lokaciji Brda da nam da traženih 400 hektara za što je investitor dobio i pismenu suglasnost općine, ali je u međuvremenu voljom vladajućih HDZ BiH i SDA došlo do izmjene regulacijskog plana poslovne zone Brda kojom je navodno u korist poljoprivrede nama smanjena površina na 203 hektara. Ne znam kako su to mogli bez investitora i bez HEP-a koji ima neograničeno pravo korištenja tom površinom rješenjem  Općinskog suda i koji se složio s nama da tu postavimo solarni park, te da njihovim dalekovodom čak distribuiramo proizvedenu energiju. Mislimo da se očekivao reket, premda je investitor nudio da investira i u socijalne programe ili infrastrukturu, ali transparentno, a ne ispod stola.

Pošto nam treba koncesija za postavljanje panela Vlada HBŽ koja je suglasna sa projektom je zatražila suglasnost općine,  ali ona nije uslijedila ni nakon 3 mjeseca,  premda je morala u roku mjesec dana. Mi sada očekujemo potpisivanje ugovora o dodjeli koncesija za nekih 15-dana i nemamo namjeru odustati od projekta jer smo previše uložili. U slučaju daljih opstrukcija idu kaznena prijava i traženje odštete putem suda zbog nanesene nam štete, a investitor će reći cifru koja mu je reketaški tražena”, izjavio je Jukić, pokazujući dokumentaciju i optužujući za opstrukcije HDZ BiH, SDA i dva vijećnika HSP BiH koja su ih, kako kaže,  pojačala u glasanju prilikom izmjene regulacijskog plana i odbijanja ponuđenog projekta.

Jukić se čudi kako su investitoru dali lokacijsku dozvolu za istraživanje, a potom ih odbijaju, te dodaje da je to školski primjer kako se odbijaju investicije. Još  je  dodao  da će odštetni zahtjev u slučaju tužbe biti milijunski.

Dnevni avaz